След Гуантанамо - през Лубянка в Гулаг

Руски граждани, бивши затворници в Гуантанамо, нямат много перспективи след оправдаването, освобождението и завръщането в родината им. И именно от САЩ те търсят помощ и политическо убежище. Това става ясно от последния доклад на независимата хуманитарна организация Хюмън райтс уоч.

Нейните анализатори обвиняват открито Кремъл, че не изпълнява договореностите с Вашингтон за хуманно отношение при недоказана вина или доказана невинност на бивши заподозрени в тероризъм, лежали в американския лагер.

Според сведенията на Хюмън райтс уоч, руските власти изтезавали и се отнасяли многократно по-зле с бившите затворници от Гуантанамо, след тяхното освобождение и завръщане.

Организацията със седалище в Ню Йорк упреква Москва, че не е изпълнила поетото  задължение за ненасилие към седем затворници, върнати в Русия през 2004 г. след две години престой в Гуантанамо. От американска страна към тях са свалени всички обвинения.

Още при напускането си седемте са информирали американските власти, че искат от САЩ политическо убежище и защита. От страна на американските части в базата към тях  е имало “строго и в определени моменти при разпити лошо отношение”. Но въпреки това, те многократно писмено молили властите в Гуантанамо да не ги връщат в Русия, защото там очаквали несравнимо по-голямо насилие, твърдят правозащитниците. Най-тежките прогнози на тези мъже се сбъдват още със стъпването им на летището в Москва.

Задържани в Афганистан, където търгували, но били обвинени от американците, че воюват на страната на талибаните, първоначално те са  затворени в Гуантанамо, но след това освободени като невинни през юни 2004 г. След пристигането им в Русия са заловени и държани в затвор в Южна Русия, без право на контакт с близките им. След като стават известни изтезанията им и близките им уведомяват хуманитарни организации, те са освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Тогава обаче започва тормозът от страна на милицията – нахлувания в домовете им, заплахи за живота им, задържания под арест без уведомяване, побои и мъчения. Трима от тях по-късно отново са официално арестувани и изтезавани до обезобразяване до повдигане на дело.

Майката на единия от бившите затворници, Расул Кудаев, пътува разстояния, за да се свърже с кореспондент на Асошиейтед прес по телефона в чужд град. Свидетелствата ѝ, че синът ѝ е изтезаван денонощно брутално, за да му бъдат изтръгнати признания, се потвърждават по-късно от намесилите се международни правозащитници, посетили го в затвора. Състоянието на Кудаев силно наподобява онова на “недохранените и измъчени концлагеристи в региони, в които се провежда геноцид”. Раните по тялото му са от изгаряния и рязане.

Други двама затворници - Равил Гумаров и Тимур Ишмуратов – са осъдени (при второ дело) през 2006 г. съответно на 13 и 11 г. затвор след тригодишен арест и мъчения. Обвинението е за “взривяване на газопровод”, въпреки че е доказано отсъствието им в областта на газопровода. На първото дело двамата са оправдани от руски регионален съд, тъй като са представени достатъчни доказателства за производствена авария.

Според Хюмън райтс уоч процесът не е бил справедлив, а двамата мъже са бити в ареста и подлагани на нечовешки унижения, за да направят самопризнанията си.

Равил Гумаров е лишаван от сън в продължение на седмици, затворен в тясна, тъмна килия с размер на торса, а ръцете му били вързани с белезници над главата, посочват правозащитниците. Той е бит, насилван и изтезаван. Останалите четирима - Рустам Ахмяров, Шамил Хазиев, Руслан Одижев и Аират Вахитов, в момента се укриват и молят с писма чрез близките си за защита, търсейски и съдействието на САЩ.

В доклада се сочи, че американското правителство е сгрешило три пъти по отношение на тези мъже: първо, задържайки ги дълго, без съдебен процес; второ - връщайки ги в Русия в нарушение на международните закони; и трето - като не е протестирало срещу жестокото отношение към тях от страна на руските власти, когато научава за това.

Понастоящем САЩ възнамеряват да върнат най-малко 80 затворници от Гуантанамо в родните им страни. Хюмън райтс уоч настоява Вашингтон да не се задоволява с дипломатически уверения на трети, когато става въпрос за страни, в които се прилагат тежки изтезания. След станалия известен случай с руските граждани, Белият дом взе отношение, като заяви готовността си да съдейства всички заподозрени в тероризъм затворници в Гуантанамо да бъдат защитени от допълнителни репресии по силата на международното законодателство за военнопленници.

Споделяне

Още от Свят