След изборите притежаващият ядрено оръжие Пакистан става много по-опасен

Имран Хан

Пакистанските изборни власти официално обявиха победата на бившия играч по крикет Имран Хан на парламентарните избори, предаде Асошиейтед прес. Оглавяваното от Хан Движение за справедливост печели 109 места в 269-членния парламент, но не успя да постигне мнозинство и ще се наложи да търси партньори за коалиционно правителство.
Второто място бе заето от Пакистанската мюсюлманска лига, която спечели 63 места. Нейният лидер Шахбаз Шариф отказа да признае резултатите и отправи обвинения за измама и манипулация на вота.

Имран Хан още вчера обяви изборната победа на партията си и отрече твърденията за измама, наричайки тези избори най-прозрачните в историята на Пакистан.

На трето място се нареди социалдемократическата Пакистанска народна партия с 39 места в парламента, отбелязва Асошиейтед прес.

Обаятелната звезда на крикета Имран Хан, който ожесточено критикуваше американската политика за борба с тероризма в район, измъчван от екстремизъм, е на път да стане следващият премиер на Пакистан. Той заяви, че ще се бори с корупцията по най-високите етажи, ще подобри връзките с Китай, ще се стреми към взаимно изгодни отношения със САЩ и ще създаде справедлива социална държава в духа на делата на пророка Мохамед преди векове, пише в. "Ню Йорк таймс".

Ще управлявам Пакистан така, както не е бил управляван никога досега, заяви Хан и съобщи, че няма да живее в премиерската резиденция, тъй като би се притеснявал да се настани в такова жилище, докато в страната има токова много бедни хора.

Имран Хан от години безуспешно се опитваше да поеме управлението в притежаващата ядрено оръжие ислямска република, която се бори с бедност, икономически застой и нестабилност, и все повече се разкъсва между двата си най-големи съюзници - Китай и САЩ. Този път обаче Хан откри могъщ съюзник в лицето на пакистанските военни. Според правозащитни организации в последните месеци служители на армията и разузнаването са упражнявали натиск, заплашвали са и са изнудваха политици от съперническите партии, свеждайки методично конкуренцията на Хан до минимум. Членове на съпернически партии обвиниха изборните служители в измама, твърдейки, че много бюлетини са били преброени тайно, под охраната на войници, подчертава "Ню Йорк таймс".

Най-опасната страна в света току-що стана значително по-опасна. Пакистан, който притежава най-бързо увеличаващия се арсенал от ядрено оръжие на планетата, скъса с продължилото десетилетия господство на две династии - Шариф и Бхуто - в изборната си политика, отбелязва американският информационен сайт "Дейли бийст". Имран Хан, световен шампион по крикет, е на път да стане следващият премиер, подкрепян от влиятелните военни. Хан вини за проблемите на Пакистан Америка и е най-антиамериканският политик в Южна Азия, добавя изданието.

Пакистан отчаяно се нуждае от добро управление и здравословни отношения между цивилните и военните, като властта се упражнява от цивилните. Страната трябва да се раздели с тероризма и да забави ядрените си амбиции, за да посвети внимание и ресурси на развитието и инфраструктурата. Тя става опасно зависима от Китай, а в неин интерес е да затопли отношенията си с Индия. Повече от всичко обаче Пакистан се нуждае от стабилно и опитно държавно ръководство. Само че няма изгледи нищо от това да се случи. Подгответе се за неясно бъдеще, предупреждава "Дейли бийст".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?