След изтребителите МО купува и учебни самолети

Военната авиация се оформя като топ приоритет за правителството

Самолет "Пилатус"

След като правителството закупи нови изтребители F-16 за над 2 млрд и осигури поддръжката на старите съветски самолети МиГ 29 и Су 25 за над 150 млн. лева, продължава наливането на средства във военната авиация, като предстои да бъдат закупени и леки учебни самолети.

МО пусна обществена поръчка за до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС) за 2.5 милиона лева без ДДС.  
Офертите трябва да бъдат подадени до средата на октомври, а самолетите и оборудването към тях да бъдат доставени до две години след подписването на договора.

Самолетът трябва да има възможност за първоначално обучение денем и нощем (VFR), изпълнение на основни елементи от сложния пилотаж и други.  

Специализираното издание Аеропрес припомня, че идеята за покупка на леки учебно-тренировъчни самолети за ВВС е от много години. Целта е с тях да се поеме началното обучение. По разчети на ВВС това ще позволи разходите да се намалят до 10 пъти поради ниския разход на гориво и консумативи и лесната и евтина техническа поддръжка. Тези машини са с многократно по-ниски разходи от наличните самолети "Пилатус".

МО се опита да купи леки учебни самолети през миналата година, но поръчката тогава бе прекратена заради неточности и слабости в техническите изисквания.

Появиха се и медийни публикации, че тя е подготвена за точно определен участник, които БСП използва, за да раздуха скандал.

Според ВВС има нужда от 1200 часа годишно, за да се покрият напълно нуждите от начално обучение на млад летателен състав и поддържане на подготовка на инструкторите.

Покупката се обяснява и с плановете на правителството да възстанови закритото преди няколко години военновъздушно училище в Долна Митрополия, като там да бъдат обучавани и пилоти за цивилния сектор.

Към момента обаче модернизацията на Сухопътните войски и Военноморските сили сериозно изостава.

Военният министър Красимир Каракачанов твърди, че до края на годината може да се сключи договор за покупката на нови патрулни кораби, а в началото на следващата най-накрая да има и сделка за бронирани машини, които са крайно необходими.
Двата проекта са на обща стойност над 2.5 млрд. лева, но много експерти и наблюдатели на сектора очакват сроковете за завършването им отново да се разточат във времето.

Споделяне

Още по темата

Още от България