След известно колебание ЕК потвърди, че ще има среща Барозу-Орешарски

Брюксел поиска от София политики, които да заслужат доверието на обществото

След известно колебание ЕК потвърди, че ще има среща Барозу-Орешарски

Европейската комисия потвърди срещата на председателя Жозе Барозу с премиера Пламен Орешарски в края на тази седмица. Брюксел "не поставя под съмнение" срещата, бе казано в разпространено съобщение малко след като говорителят Оливие Байи заяви, че разговорите в "Брюксел" са в програмата на Барозу, но все още не са потвърдени.

"Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България дава възможност на ЕК да следи и подкрепя процеса в страната по прилагането на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Противоречията около назначаването на председател на ДАНС показват нуждата от реформи. Те показват също необходимостта от политики и процедури, които да заслужат доверието на българското общество", посочи говорителят на ЕК Байи.

Той заяви, че Европейската комисия отчита, че "кандидатът, предложен миналата седмица за председател на ДАНС, изрази намерение да се оттегли и очаква, че онзи, определен окончателно за поста, ще отговаря на необходимите изисквания за почтеност и качества".

Говорителят коментира, че протестите от последните дни в България "показаха за пореден път мащаба на загриженост в обществото по повод върховенството на закона".

Той е на мнение, че компетентността е ключов фактор за определяне кой ще поведе българските усилия в тези ключови области. "ЕК иска да работи в тясно сътрудничество с българските власти за постигането на трайни реформи", допълни говорителят.

Друг от говорителите на ЕК Марк Грей допълни, цитиран от БТА, че назначенията на високи постове у нас изискват процедура, основана на прозрачност и откритост, обърната към качествата на кандидатите.

"Това сме заявявали многократно в докладите по механизма. Очевидно в България е в ход процес, няма да коментираме отделни случаи, но всичко това показва важната роля на прилагането на посочените критерии при определянето на ръководителя на ДАНС", заяви Грей.

В отговор на въпрос той уточни, че засега не се предвижда доклад по механизма за нашата страна, който да предшества насрочената за декември тази година оценка на комисията за България.

Споделяне

Още от Европа