След кървави сблъсъци опозицията взе властта в Киргизстан

След кървави сблъсъци опозицията взе властта в Киргизстан

Столицата Бишкек и редица други градове в Киргизстан бяха обхванати в сряда от протести, които се превърнаха в безредици и накрая прераснаха в революция, съобщават осведомителните агенции. По данни на руски медии президент Курманбек Бакиев, срещу чието авторитарно управление бяха насочени протестите, е напуснал страната със самолет.

Според официалните данни 19 души са убити при размириците в Бишкек и областните центрове Талас и Нарин. Ранените са близо 200. От опозицията обаче твърдят, че само в Бишкек убитите са около 100.

Пряко в ефира на държавната телевизия, превзета от протестиращите, един от опозиционните лидери Омурбек Текебаев обяви, че опозицията поема отговорността за ситуацията в републиката. "Практически навсякъде властта премина в ръцете на народа", каза Текебаев.

Той съобщи, че е назначен комендант на Бишкек, под чието ръководство са преминали всички правоохранителни органи. Създаден бил и централен изпълнителен комитет, в който влизат всички лидери на Обединеното народно движение като роза Отунбаева, Темир Сариев, Алмазбек Атамбаев и други.

"Съдбата на киргизкия народ е в наши ръце", заяви Текебаев и призова органите на реда да сложат оръжие.

Първоначално в Бишкек трябваше да има мирни протести срещу властите и срещу президента. Протестите обаче прераснаха в насилие днес сутринта първо в Бишкек, а после и в областните центрове Талас и Нарин.

Хиляди привърженици на опозицията се събраха пред сградата на президентската администрация, за да настояват за оставката на президента Бакиев. Полицията отговори със сълзотворен газ, гумени куршуми, шокови гранати и накрая - с огнестрелно оръжие.

По-късно протестиращите предизвикаха пожар в сградата на главната прокуратура, след което са нахлули и окупирали сградата на парламента, която се намира на метри от сградата на президентството.

Неяснота има и около вътрешния министър на страната. По-рано световните агенции съобщиха, че Молдомуса Конгантиев е бил пребит от привърженици на опозицията в град Талас и е починал от раните си на път за болницата.

От министерството на здравеопазването обаче твърдят, че засега не са получавали официална информация за смъртта на министъра. Неназован говорител на вътрешното министерство също опроверга твърденията за убийството на министъра. Очевидци в град Талас, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават, че министърът действително е бил пребит, но не е починал, а е заложник в ръцете на опозицията. Той бил в тежко състояние. Подобна била съдбата и на вицепремиера Акилбек Жапаров, който също се озовал в плен на опозиционерите в Талас и бил в тежко състояние след нанесения му побой.

Премиерът на Киргизстан Данияр Усенов обяви извънредно положение в столицата Бишкек и в два други града - Нарин, в централната част на страната, и Талас.

От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призоваха киргизстанското правителство и опозицията да се опитат да започнат диалог, за да сложат край на сблъсъците. Призивът се съдържа в изявление, прочетено от министъра на външните работи на Казахстан Канат Саудабаев, чиято страна е ротационен председател на ОССЕ.

В изявлението се припомня, че в основата на протестите в Киргизстан стоят стари политически, икономически и социални проблеми, които трябва да бъдат разрешени по пътя на широк обществен диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?