Абсурден спектакъл

След като Бойко Борисов я "помоли", федерацията по волейбол върна Радо Стойчев

Не е ясно дали уволненият треньор ще приеме да се върне

Свилен Нейков и Радостин Стойчев след срещата при премиера. Сн. БГНЕС

Треньорската драма около националния волейболен отбор в сряда доби очертанията на пълен абсурд, в който главните роли поеха премиерът Бойко Борисов и федерацията по волейбол. След като преди няколко дни федерацията уволни треньорът Радостин Стойчев, в сряда тя реши да го върне на поста, само два часа, след като премиерът Бойко Борисов нареди да бъде помолена да направи това.

Шефовете на централата начело с инж. Данчо Лазаров са взели решение да върнат и целия щаб на Стойчев, но той все още не е отговорил дали ще се съобрази с решението на федерацията.

Малко по-рано Радостин Стойчев се срещна с премиера Бойко Борисов, а след разговорите заяви, че в момента е невъзможно да работи за националния отбор.

Срещата продължи повече от час, като в нея участваха спортният министър Свилен Нейков и националите Матей Казийски, Андрей Жеков, Теодор Салпаров.

"Министър-председателят нареди федерацията да бъде помолена Радостин Стойчев да остане треньор до Олимпиадата", съобщи Нейков след разговорите.

Стойчев заяви обаче, че това към момента няма как да стане и не трябва да се очакват промени след срещата му с премиера Бойко Борисов.

"Ако ме питате дали това ще стане, хипотетично може, но едва ли ще се случи", заяви Стойчев.

Преди ден гласеният за заместник на Стойчев италиански специалист Силвано Пранди отказа да води отбора с мотива, че в България липсват минимални условия. Звездата на отбора Матей Казийски и титулярният разпределител Андрей Жеков пък обявиха, че смятат да се откажат от тима, а след срещата в Министерския съвет стана ясно, че Салпаров също е готов да ги последва.

Любо Ганев, който е член на УС на федерацията, съобщи, че все още не е говорено със Стойчев, но се надява той да се съгласи.

"Това наше решение е повече от извинение към Радо, в името на България и Олимпиадата. Конфликт между треньора и федерацията не е имало никога, начинът на комуникация не бе какъвто трябва. Всички искаме България да отиде на Олимпийски игри в Лондон. Ние мислим за волейбола, затова взехме това наше решение. Темата за оставки в УС не е обсъждана месец преди Общото събрание. Със или без подкрепата на Бойко Борисов нашето решение пак щеше да е същото", заяви Любо Ганев.

Ден по-рано Ганев бе категоричен, че Стойчев няма да е треньор.

Радо Стойчев: Нямам условия да се върна, ситуацията е нетърпима

"Изобщо не е ставало въпрос за моето връщане, нито аз съм поставял някакви условия. Едно мога да кажа със сигурност – ситуацията в българския национален отбор по волейбол в момента е просто нетърпима! Не е нормално да се работи в такива условия и обстановка. Не очаквайте сега след срещата ми с премиера нещата да се оправят като с магическа пръчка. Няма такова нещо. Уникални последици от виждането ни едва ли ще има. В момента статуквото е такова - аз не съм треньор на отбора, но разговарях с момчетата и правя всичко възможно да ги убедя да не напускат националния отбор. Отборът трябва да е единен точно в този важен момент, когато зависи дали ще отидем на олимпиадата", заяви Стойчев.

След около месец България ще има още един шанс да се класира за Олимпиадата. Квалификацията ще се играе отново в София, а съперници на българския отбор ще бъдат тимовете на Франция, Египет и Пакистан.

Матей Казийски: Цирк, постановка за пред хората

Матей Казийски заяви от своя страна, че волейболистите са "огорчени от целия този цирк" около отстраняването на Радо Стойчев, който му е треньор в италианския Тренто.

"Имах такава идея да напусна отбора и други момчета също го искат. При всички положения всеки решава за себе си. Не сме дошли да поставяме ултиматуми. Много сме огорчени от целия този цирк. Една постановка за пред хората. Решение бе взето много по-рано преди това да се случи. С лични мотиви, с неща, които малко касаят отбора. Впоследствие бе изигран този театър. Не мога да си обясня решението на федерацията…", заяви Матей Казийски.

Той коментира още, че според него Пранди е отказал поста, защото е видял колко много хора подкрепят отбора в този му състав.

"Капката, която преля търпението ми бе това, което се разигра на финалния мач. Страшно бързо организиране на заседание на Управителния съвет. Пранди седеше в публиката. Разговорът, който имахме с федерацията също. От незачитането на мнението на отбора. Имаше няколко момчета, с които се събрахме и разговаряхме с федерацията. Ние им казахме, какво сме решили, но те решиха да направят каквото те са си решили. Всички сме в тежка ситуация. Владо не беше с нас, май беше в Италия по това време… Ако не се върне старият щаб, най-вероятно аз няма да продължа! За другите не мога да кажа. Всеки си решава сам за себе си", каза още Казийски.

Премиерът, Свилен Нейков и Стойчев

Най-успешният европейски клубен треньор през последните години бе уволнен, след като не успя да класира отбора на Олимпиадата в Лондон на квалификацията в София преди няколко дни. Българите паднаха от тима на Германия, а от волейболната федерация начело с инж. Данчо Лазаров обвиниха за неуспеха Стойчев.

Членът на управителния съвет на волейболната федерация Борислав Кьосев каза, че крайното решение щяло да бъде взето от "големите началници" - премиерът Бойко Борисов и спортният министър Свилен Нейков щели да имат "последната дума" дали Стойчев да остане треньор или не. В крайна сметка Стойчев бе уволнен, като разбра за отстраняването си след медиите. В момента в социалните мрежи хиляди подкрепят призивите за завръщането му в отбора и отстраняването на шефовете на волейболната федерация.

Шефът на федерацията Данчо Лазаров също съобщи, че решението е било съгласувано със Свилен Нейков. Самият Борисов обяви обаче, че не е участвал във взимането на решението за отстраняването на Стойчев.

Отношенията между Стойчев и Нейков не са гладки още от неуспешното представяне на европейското първенство миналата година. Тогава Нейков обяви, че иска пълен отчет от Стойчев.

Борисов редовно се намесва в работата на спортните федерации. Стойчев съобщи наскоро, че е искал да подава оставка по-рано, но е бил разколебан от премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт