След като ДПС и "Атака" си кажат думата, пленум на БСП ще одобрява кабинета "Орешарски"

Д-р Таня Андреева от БСП единствена си призна, че е канена в правителството

Камен Костадинов, Йордан Цонев, Лютви Местан. Сн. БГНЕС

В съкратени срокове се дописва и редактира програмата на кабинета "Орешарски", водят се разговори за състава и структурата на правителството, които в понеделник следобед да бъдат обсъдени и одобрени от Националния съвет на БСП, а във вторник да бъдат гласувани на извънредно заседание на парламента.

ДПС няма никакви квоти в кабинета, заяви в неделя пред БНР депутатът от движението Йордан Цонев, на фона на непотвърдените до момента информации кои ресори ще вземе ДПС.

Единственият кандидат-министър, който публично призна водени разговори, до момента е

д-р Таня Андреева, шеф на АГ болницата "Шейново", която влезе в парламента от гражданската квота на БСП.

Другите по-сигурни прогнози са, че дългогодишният зам.-финансов министър и "бюджетар" Кирил Ананиев ще поеме Министерството на финансите, а бизнесменът Петър Кънев - икономиката. Все още не е ясно дали енергетиката ще бъде обособена в отделно министерство, каквито планове има, но пък са налице е опасения, че преструктурирането може да забави работата, докато енергийният сектор се нуждае от спешни антикризисни мерки. За енергиен министър е обсъждан Явор Куюмджиев от БСП, но не е сигурно има ли съгласие за кандидатурата.

Засега се смята, че Ивайло Калфин (в момента евродепутат) вероятно ще бъде отново външен министър и вицепремиер.

Ангел Найденов и Атанас Мерджанов са обсъжданите кандидатури за министър отбраната, пак според неофициална информация.

 

Има най-разнообразни предположения кои ресурсни министерства ще контролира ДПС, което по време на кабинета "Станишев" държеше земеделието и екологията. Сега се твърди, че партията се е насочила към транспорта и информационните технологии, което не изглежда случайно на фона на интересите на фирми, свързани с близката до ДПС Корпоративна банка, в телекомуникациите. Две са имената, които се спрягат за поста министър на транспорта – Камен Костадинов и Юджел Атилла, който бе зам.-министър във ведомството по време на тройната коалиция.

На ДПС може би ще бъде поверено и ръководството на туризма. Други обсъждани ресори са екологията, земеделието и образованието.

Пак според неофициална информация се обмисля изваждане на туризма от икономическото министерство и създаването на отделна агенция, както беше преди кабинета "Борисов", както и закриване на спортното министерство и "понижаването" му в агенция.

Очаква се също Изпълнителната агенция по храните да стане държавна агенция и да мине на пряко подчинение на Министерския съвет вместо на земеделското министерство.

Със сигурност ще има промени в структурата на МВР. Службата за подслушвания СДОТО най-вероятно ще бъде извадена от МВР, каквито намерения обявиха БСП още преди изборите.

"Пожарната" и "Гражданска защита", които по времето на кабинета "Станишев" бяха обединени в Министерството на извънредните ситуации, закрито от ГЕРБ, сега може би отново ще бъдат извадени от МВР, но като самостоятелни агенции.

Всички тези нови агенции са и удобен начин за разпределяне на повече ръководни постове и ресори между БСП и ДПС, но и "Атака", която продължава да твърди, че няма да участва в управлението, но според неофициална информация предложени от партията хора ще получат шефски функции.

БСП не е изключват в новото правителство да бъдат включени и представители на по-малките партии, но на експертни длъжности до ниво заместник-министър.

Орешарски коментира, че основният критерий за съставяне на кабинета е експертността. "Няма да откриете в кабинета нито един човек, който да няма експертиза в съответната област, която ще ръководи", каза той и допълни, че имената на министрите ще създават доверие сред хората. "ДПС няма никакви квоти в правителството, то се съставя на експертен принцип", заяви и Йордан Цонев.

 

Планирано е партийните ръководства на БСП и ДПС да обсъдят в понеделник сутринта структурата и състава на правителството. След това предстоят консултации с "Атака" и ВМРО преди планираното одобрение от Изпълнителното бюро на БСП и след това от националния ѝ съвет.


Атакистите чакат да видят програмата


Депутатът от "Атака" Явор Нотев заяви в неделя пред БНР, ще решат дали да подкрепят правителството на Пламен Орешарски едва след като се запознаят с програмата му и бъдещите министри, което още не се е случило.

По думите му решението "трябва да е осъзнато, осмислено и разбира се, ще бъде подчинено на парламентарните правила". "Каквото ни позволява парламентарният правилник, в позицията на най – малка партия в парламента, ние ще изберем пътя и начина за това, което се предлага на вниманието", каза Нотев без да се ангажира с каквато и да е позиция.

Атакистите, които твърдят, че не подкрепят никоя партия в новия парламент, помогнаха да бъде избран председател на НС от БСП и ГЕРБ да бъдат изолирани в опозиция, като не участваха в гласуването и смъкнаха кворума, осигурявайки мнозинство на БСП и ДПС.

Нотев повтори, че до момента с "Атака" не са водени преговори за подкрепа на правителство "Орешарски".

"Всичко това, което наблюдаваме през последните дни, е лошокачествена постановка. Много по - честно към българските избиратели ще бъде, ако не се играе зад завесата и честно да се заяви, че "Атака" ще подкрепи правителство на БСП и ДПС", коментира по този повод депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, номиниран за вътрешен министър в кабинета, който Бойко Борисов щеше да прави, ако имаше парламентарна подкрепа.


Конкретни стъпки за борба с монополите и укрепване на регулаторните органи


В същото време Йордан Цонев от ДПС съобщи, че БСП и неговата партия "напредват по обявените програмни намерения".

"Програмата на разговорите е в три насоки – укрепване на държавността, за бизнеса, за хората. Първите мерки, които и вчера Орешарски заяви, са в тези посоки. Има доста конкретни стъпки, по отношение на борбата с монополите, възстановяването на пазара се предвиждат мерки за регулаторните органи. Имаме предвид не само антимонополно законодателство, а и антритръството законодателство. Укрепване на регулаторните органи – имаме предвид техният административен и функционален капацитет. По реформата в сектора на монополизацията нямаме разминавания. По въпроса, че реформата в здравеопазването е спешна, също нямаме разминавания. Нямаме разминавания и по отношение на освобождаването на бизнеса от административния и бюрократичен рекет и произвол", каза Йорадн Цонев пред БНР.

"Днес ще приключим с програмата, утре тя ще бъде готово в редактиран вид. Утре Орешарски обеща, че ще бъде готов съставът на кабинета. Във вторник е реалистично да се гласува правителството, екшън планът е такъв. За персоналния състав на кабинета Орешарски си води разговори с експерти и хора, на които може да възложи изпълнението на тези функции", каза Цонев.

ДПС няма никакви квоти в правителството. Министерският съвет се съставя на експертен принцип, допълни той.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?