След като парламентът отказа, Борисов “намери“ 8.3 млн. лева за БАН

Новоизбраният председател на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски се срещна в понеделник с премиера в оставка Бойко Борисов, който му предложи целево финансиране, директно насочено към младите учени на конкурсен принцип.

За срещата и обсъжданото съобщи самият академик в сградата на Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

След поредица гласувания и прегласувания на бюджета в края на миналата седмица мнозинството в парламента първо отпусна допълнителни 10 млн. лева за БАН, а след това отказа да го потвърди в по-нататъшни текстове на бюджетния закон и в крайна сметка увеличението отпадна.

На срещата при премиера е договорено, че кабинетът в оставка ще подкрепи БАН с общо около 8.3 млн. лв. Около 5.8 млн. лв. ще отидат за програми свързани с демографската криза, проблематики с изучаване на сеизмичните опасности за сгради, създаване на карта с археологическите обети в страната и квалификацията на учители. Целевото финансиране ще бъде насочено и към млади учени и докторанти, като за тях ще се отделят 2 млн. лв.

Министерство на енергетиката също ще се включи в целевото финансиране. В рамките на тези 8.3 млн. ведомството ще отдели 2.5 млн. лв. за проекти, свързани с енергийната ефективност. Те могат да бъдат усвоени през 2017 г., като един от проектите ще бъде по Норвежкия фонд.

Акад. Ревалски посочи, че БАН ще работи с всички министерства, за да бъдат полезни на обществото. Една голяма част от научния капацитет на страната е в БАН.

От своя страна министърът на финансите в оставка Владислав Горанов заяви, че държавата залага приоритети, за които възлага с целеви ресурс задачи на БАН, която ражда отговори на въпросите, които политиците търсят.

Според Горанов, въпросът дали науката трябва да бъде приоритет, такъв въпрос не съществува. Въпросът е как да се впрегне капацитетът на учените, за да може техният принос да стига до обикновения човек.

Акад. Ревалски, каза също, че има напрежение в БАН заради ниските заплати, но се надява да се намери решение и трудът на хората да бъде ценен.

Той каза и че ще се мисли за стабилизирането на финансовото състояние на БАН и условията на работа ще се подобрят, защото учените ни са световно признати.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?