След като пусна бюлетина Борисов се поздрави с победата на Джокович

Благодарности към Станишев, че не само не подписа, но и "зачеркна" АЕЦ "Белене"

Борисов гласува половин час преди да затварят избирателните секции, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отиде да гласува на референдума малко преди затварянето на изборните секции и в първия си коментар отправи поздравления към сръбския тенисист Новак Джокович, който часове по-рано спечели рекордна трета поредна титла на "Аустрелиън Оупън".

Придружаван от вицепремиера Симеон Дянков и много охрана, Борисов заяви, че е много щастлив от победата на своя приятел Джокович, за Балканите и всички, които гласуваха за спортист на Балканите. Това беше уникална негова победа, каза Борисов, очевидно омаловажавайки референдума за нова АЕЦ, организиран от неговото правителство по инициатива на БСП.

Станишев, че не само не подписа, но и "зачеркна" АЕЦ "Белене"

Следващата отправена благодарност бе към Сергей Станишев, който, по думите му, с този референдум всъщност завинаги зачеркна проекта "Белене".

"Аз още веднъж благодаря на Станишев, че освен че не подписа за "Белене" навремето, прояви характер, не се подаде на кръговете в БСП, които искаха да строят, с организирането на този референдум всъщност завинаги зачеркна проекта "Белене", така че никой да не може повече да си помисли на тази тема да говори. Така че българите трябва да му благодарят на Станишев, че прояви този характер в тази посока", коментира Борисов след като пусна своята бюлетина в своята избирателна секция в 78-мо училище в Банкя.

"Иначе много е хубаво, че имаше референдум. Разбира се, аз считам, че има много други теми, които не са такива експертни, които би могло да чуеме гласа на хората в един такъв референдум. Така че го проведохме, тъй като имаше 500 хиляди подписа, похарчихме много пари, всички знаейки, че избирателната активност ще е ниска, всички знаейки, че той ще се провали, наясно бяха всички, които го правеха. Но така или иначе, дори парите ги нямаше в бюджета, над 14-15 милиона ни струваше това упражнение. Можеше да бъдат за майките, можеше да бъдат за детски градини тези пари, заминаха", каза още министър-председателят.

По повод прогнозите на чужди медии, че резултатът от референдума е тест за одобрението към ГЕРБ и правителството, Борисов заяви, че сегашният вот няма да се отрази на парламентарните избори, защото "очевидно хората не се интересуват от темата на референдума".

Слабата избирателна активност в Южна България той отдаде на зрелостта на гражданите, "които вече виждат какво екологията и инфраструктурата".

ГЕРБ не гласували заради Костов

Отливът на избиратели на ГЕРБ пък се дължал на активността на лидера на ДСБ Иван Костов.

"Съжалявам за това, че господин Костов много активно по едно време се включи, а това веднага доведе до отлив на много хора от ГЕРБ. На мен ми се обадиха хиляди хора от нашата партия, които казаха: добре, казваш "не”, ама и Костов казва "не”, с него не искаме да гласуваме. И като видяхте какви хора беше извадил по рекламите, тези хора до вчера са ни плюли нас. Как да излязат хората да гласуват заедно с тях?", запита риторично Борисов, който на 6 януари лично инструктира избирателите и симпатизантите на ГЕРБ да гласуват три пъти "не" на референдума.

Според Борисов хората не са излезли да гласуват, защото са гледали мача между Новак Джокович и Анди Мъри, който приключи към 14.30 ч. българско време, както и мача на Челси.

Премиерът анализира и ниската избирателна активност в ромските райони. Там, според него, никой не гласувал, освен заблудените, че ще им сменят електромерите и ще им опрощават сметките.

И Путин се съгласил да не строим "Белене"

Той разказа пред медиите и свойски разговор с президента на Русия Владимир Путин. "Путин се съгласи с мен, че "Бургас-Александруполис" е опасен за България. Казах им: "Ако няма инвеститор за "Белене", няма да го строя", обясни премиерът и предаде следния диалог: "Съгласен ли си – питах го аз. Съгласен съм", отвърнал Путин.

Какво следва при 20% активност

Борисов припомни, че именно ГЕРБ са прекратили проекта "Белене" и ако активността надмине 20% и въпросът за нова АЕЦ влезе отново Народното събрание, ГЕРБ пак ще гласува "против".

В парламента ГЕРБ е гласувал "против”, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност, живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме "не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали "да” за VII реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор на Козлодуй, каза Борисов.

Според изявление на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер пред Mediapool, изграждането на нов реактор изисква същото съгласуване с ЕС, както и нова АЕЦ.

На въпрос за коментарите на БСП за саботаж на референдума с непочистените пътища, Бойко Борисов каза, че на "кривата ракета космоса ѝ пречи".

Той се похвали с "прекрасно почистените пътища" Очакваше са да вали сняг, не да пече слънце, но денят беше слънчев, прекрасен, коментира премиерът и отново обяви ядрения референдум за "безсмислено упражнение".

Много по-логичен беше референдум "за" или "против" тютюнопушенето, допълни Борисов, като обясни, че "и по тази тема" ГЕРБ имали твърдо мнение".

Дянков иска оставката на Станишев - допитването излязло 20-25 млн. лв.

Дянков, който по неизвестни причини придружаваше Борисов в избирателната му секция, повтори, че ще поиска оставката на Сергей Станишев, поради неуспеха на референдума. По думите на финансовия министър референдумът щял да излезе 20-25 милиона лева, въпреки, че план-сметката на Министерския съвет сочи малко по-малко от 14 млн. лв. Оскъпяването се дължало на училищното гориво, което се ползвало за отопление. Именно заради тази загуба за хазната, Дянков възнамерява отново ще призове Станишев да напусне поста си в БСП. 

Станишев "аз ще си го браня", заяви обаче Борисов. Според него освен, че лидерът на БСП се е противопоставил на кръгове в социалистическата партия, които го натискали да подпише за "Белене", той гарантирал с допитването темата да не се повдига никога повече.

"Един ден ще му благодарите, точно както ще благодарим на ГЕРБ за запазването на финансовата стабилност", каза премиерът за Станишев и уточни, че "си го харесва".

Самият Станишев коментира резултата от референдума като "лична загуба" за Борисов, тъй като над 60% от гласувалите са казали "да" на нова АЕЦ. По повод искана му от Дянков оставка и защитата, дадена му от Борисов, лидерът на БСП заяви, че не го интересуват тези шегички в ГЕРБ и за българските граждани вече ще има все по-малко значение какво казват Дянков и Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?