След като се разбра, че са си раздали бонуси, от КЗД обявиха, че ще ги върнат

Анна Страшимирова, сн. БГНЕС

Членовете на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще върнат бонусите, които са си раздали, за да се сложи край на негативното отношение на обществото към институцията, обяви в сряда  председателят на комисията Анна Страшимирова. "Ние се отказваме от нашите възнаграждения и ще ги върнем в бюджета”, обяви тя пред бТВ.

Вестник "168 часа" съобщи, че новосформираният състав на комисията си е раздал бонуси от хиляди левове. По думите на Страшимирова допълнителните възнаграждения са по 3000 лева, а не 7000 лева, както твърдяха източници от комисията.Самата Страшимирова е получила 3150 лева. Раздадените пари са спестени от фонд работна заплата от незаети шест бройки, както и от служители, които са напуснали администрацията поради пенсиониране или по взаимно съгласие.

Страшимирова съобщи, че във вторник в комисията е  имало събрание, на което е решено да не се провокира обществено напрежение в "този труден за страната момент”.

Страшимирова посочи обаче, че бонусите си ще върнат само членовете на комисията, но не и останалата част от администрацията, тъй като ги е заслужила. ”Служителите в администрацията имат правото и във всяка една администрация се правят подобни възнаграждения по законовия ред”, каза тя.

Според Страшимирова скандалът е провокиран от бивши членове на комисията и това се случва точно в момент, когато предстои да бъде гласуван бюджетът за следващата година.

Страшимирова припомни, че финансовият министър Симеон Дянков предлага бюджетът на комисията да бъде намален с 500 000 лева, с което ще падне на 1 380 000 лева.

При гласуването на бюджета на второ четене в парламентарната бюджетна комисия обаче депутатите от ГЕРБ бламираха финансовия министър и не подкрепиха орязването на бюджетите на държавните комиси, сред които КЗД, Комисията за защита на конкуренцията и др.

Дянков вече обяви, че комисиите имат ”добри приятели” в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?