След като се справи с пешеходните пътеки, прокуратурата се зае с пътните знаци

След като се справи с пешеходните пътеки, прокуратурата се зае с пътните знаци

Върховната административна прокуратура (ВАП) започва мащабна проверка на пътните знаци и маркировка в страната, съобщиха в понеделник от държавното обвинение.

След като през март стана ясно, че над 2/3 от пешеходните пътеки в страната не отговарят на законовите изисквания и трябва да бъдат коригирани, сега във фокуса на прокурската инспекционна дейност попада сигнализацията по пътищата.

Подобно на случая със "зебрите", тази проверка също е с двумесечен срок. Този път тя е възложена на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и общинските кметове, които имат задължения да стопанисват пътищата.

"При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране. При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона. Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови", посочват от прокуратурата.

Основната цел е "осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване".

Само преди 5 месеца главният прокурор Сотир Цацаров инициира подобна инспекция, която тогава бе съсредоточена в пешеходните пътеки и спазването на законовите изисквания при тяхното изграждане и и изписване.

Основният видим резултат от продължилата два месеца проверка, проведена съвместно с МВР и регионалното министерство бе, че от пътищата изчезнаха всички цветни "зебри", тъй като не отговаряха на нормативната уредба. Какъв реален ефект имаше от този резултат, нито една от анагжираните институции не сметна за необходимо да обясни.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?