Финансовият министър Симеон Дянков обеща:

След като вдигнем пенсиите, хората ще са по-добре спрямо 2009 г

Догодина не се планират никакви промени при акцизите и данъците

Финансовият министър Симеон Дянков и кметът на Варна Кирил Йорданов. Сн. БГНЕС

Повишението на пенсиите от следващата година със сигурност ще е над 7%, обяви в понеделник във Варна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той обясни, че от юли 2009 година досега средната инфлация в страната е 7.3 на сто, а инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница е около 7.6 на сто.

“Пенсиите ще бъдат вдигнати с повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница и всъщност хората ще са по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година“, заяви Дянков.

Преди две седмици той съобщи, че увеличението на пенсиите ще е с между 7% и 10%. Все още обаче не е решено дали всички пенсии ще бъдат вдигнати с еднакъв процент или за хората с по-ниски пенсии увеличението ще е по-голямо.

Дянков коментира, че няма законова пречка да се предложи диференциран ръст на пенсиите. Тази възможност обаче беше сериозно критикувана от бизнеса, според който така се насърчават хората да не се осигуряват на по-високи доходи.

Министърът заяви още, че вдигането на доходите, особено на пенсионерите, ще има положителен ефект върху потреблението. Той съобщи, че през последните три месеца има увеличение на потреблението, като за юни и юли то е около 7 % спрямо предните месеци. В сравнение със същия период на миналата година ръстът е около 6%.

По въпроса за заплатите в бюджетната сфера Симеон Дянков съобщи, че през другата седмица вече ще има пълна информация за увеличението им и той смята да го направи публично достояние. “Началниците на отдели, директорите, по новото разписание получават между 1300 до 1700 лева, заплатите не са малки и затова трябва обществото да знае“, заяви той.

Според него до края на октомври трябва да е факт и увеличението на заплатите във второстепенните бюджетни разпоредители. Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в системите, където заплатите са изоставали, да е по-висок.

Дянков коментира, че планираният ръст на БВП за 2013 година е около 1.8 процента и допълни, че въпреки всички мрачни прогнози планът от 1.4 на сто ръст за тази година се изпълнява.

Министърът повтори, че за следващата година не се предвижда увеличение на акцизите, никакви промени не са планирани и за данъците. По този начин косвено Дянков за пореден път отхвърли възможността за диференцирана ставка на ДДС. Преди дни здравният министър Десислава Атанасова обяви, че тази опция се обсъждала в рамките на бюджетната процедура.

В духа на положителните коментари министърът отбеляза, че "вдигането на краткосрочния рейтинг на страната помага и международните инвеститори все повече ни забелязват“. Той съобщи, че към края на годината две големи световни компании ще заявят намерения да преместят цялото си производство у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес