След като забраниха шистовия газ, ГЕРБ ще анализират защо

Според БАН сегашната формулировка засягала и конвенционалните проучвания и добив

Седмица след като наложиха забрана за проучването и добива на шистов газ, управляващите възнамеряват да анализират какво точно са направили и какво трябва да направят в бъдеще. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред  журналисти в четвъртък.

Добрев отговаря за подземните богатства и водеше преговорите с американската "Шеврон", която миналото лято получи разрешително да търси шистов газ в Североизточна България. Миналата сряда обаче Министерският съвет реши да ѝ позволи само сондажи по конвенционални технологии за проучване за природен газ. Още не е ясно дали при това положение "Шеврон", която проучва за шистов газ в румънска територия, съседна на българската край Нови пазар,  ще запази интереса си.

"Шеврон" са наясно с мораториума, но не мога да отговаря какви са намеренията им", каза Делян Добрев. От учени от БАН обаче били получени редица становища, че по начина, по който е формулирана забраната за използването на технологиите "хидравличен удар", "хидроразбиване", "хидрофракинг" и още няколко подобни, ще бъдат засегнати и конвенционалните технологии за проучване и добив на природен газ, съобщи зам.-министърът.

"Мораториумът подлежи на допълнителен анализ", посочи той и отново даде пример как във Великобритания и САЩ парламентите са сформирали временни парламентарни комисии, в които да се проведе широк дебат по темата шистов газ и използваните за търсенето и добива му технологии и да излязат с общ доклад и становище.

От думите на Добрев се разбра, че парламентарната група на ГЕРБ, която прокара забраната на шистовия газ в Народното събрание, ще инициира създаването точно на такава комисия, която отново да анализира проблема с технологиите за търсенето му. Не е ясно дали целта на този ход е да се направи истински обстоен анализ по темата – какъвто отсъстваше преди да се вземе решението за забраната – или просто е опит за запазване на отношенията с "Шеврон" и уговарянето ѝ да не напуска България.

Зам.-министърът коментира още, че темата ще бъде засегната и регламентирана сериозно и в бъдещи поправки или изцяло нов закон за подземните богатства. Не стана ясно обаче кога може да се очакват подобни текстове и дали с тяхното приемане ще отпадне забраната на хидрофракинга и производните на него технологии.

Междувременно еколозите, чиито протести доведоха до налагането на забраната, са недоволни от това, че при гласуването на мораториума в парламента отпадна текстът, забраняващ добива на газ от въглища.    

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?