След конфуза с НСО Десислава Радева обясни какво е комплот

Президентът освободи досегашния шеф на службата

Часове след като "първата дама" Десислава Радев бе забъркана в скандал заради неуредици около НСО и МВР, тя обясни лаконично във Фейсбук какво е значението на думата "комплот".

Без да коментира защо и какво точно иска да каже, Десислава Радев шерна през личния си профил във Фейсбук линк към тълковния речник.

Преди ден в. "24 часа" съобщи, че две полицейски патрулки са преследвали кола на НСО, в която тя е пътувала, след като шофьорът ѝ отказал да спре за проверка. По-късно Антонов обясни, че причина за това било, че полицаите не разпознали автомобила на НСО.

Не е ясно дали Десислава Радева с коментара си иска да се обяви за жертва на комплот или смята, че скандалът е измислен от медиите.

Радев освободи Антонов

Същевременно в петък президентът Румен Радев освободи със свой указ генерал-лейтенант Ангел Антонов от длъжността началник на Националната служба за охрана /НСО/, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С друг указ държавният глава назначи досегашния заместник на Антонов полковник Росен Тодоров да изпълнява правомощията на началник на НСО.

Рокадата бе съгласувана още миналата седмица между правителството и държавния глава и не може да се обвързва със случая от преди два дни.

Шефът на НСО се назначава по предложение на Министерския съвет с указ на президента.

Полицейски шеф е вероятният нов шеф на НСО

По неофициална информация Ангел Антонов не се ползваше с доверието на Румен Радев. Миналата седмица Антонов подаде оставка, след като военната прокуратура започна проверка за нередности в службата. Въпреки това обаче се очаква той да бъде компенсиран с консулски пост в Санкт Петербург.

За нов шеф на службата се спряга зам.-директорът на главна дирекция "Национална полиция" в МВР Тодор Гребенаров.

Конфузът с "първата дама"

Според в. "24 часа" две полицейски патрулки са преследвали кола на службата, превозвала съпругата на президента Десислава Радева, след като шофьорът е отказал да спре за проверка.

Причина за това било, че полицаите не разпознали автомобила на НСО, стана ясно в четвъртък от обясненията на силовия вицепремиер Красимир Каракачанов.

Първоначално в някои медии излезе информация, че колата е била шофирана от самата Радева, но това твърдение бе отречено от всички институции.

Каракачанов разясни компетентно пред бТВ, че полицаите не са забелязали лампите на автомобила на НСО, които може и да не са били включени. Тъй като това е голяма кола със затъмнени стъкла и това става вечерно време, са тръгнали след тях, допълни той. При всеки случай, когато мине кола с тъмни стъкла и не е със специален режим на движение, тя се проверява, поясни Каракачанов.

Той уточни специално, че Десислава Радева не е шофирала колата, която е била спряна за проверка от полицейски патрул.

По думите му после всичко се е изяснило, когато полицаите са видели, че това е кола на НСО и в нея се вози съпругата на президента Румен Радев.

"Специфичното" движение на колите на НСО е един от най-чувствителните въпроси за гражданите, които не ползват услугите на службата.

През годините е имало много сигнали за нередности с лимузините на НСО.

Споделяне

Още по темата

Още от България