След кратка истерия България отказва да подпише Пакта за миграция на ООН

ЕК: Ако бяха прочели споразумението, нямаше да има оттеглящи се държави

Сн. архив

След кратка истерия на местна почва управляващите решиха България да не подкрепи Глобалния пакт на ООН за миграцията в опит да избегнат още една потенциална причина за протести или атаки от опозицията.

"Това решение е правилното към момента", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на коалиционния съвет в понеделник.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който също присъства на съвета, "този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес и днешното решение е изключително добро за България".

Така България ще последва примера на страни като САЩ, Полша, Унгария и Австрия, които вече се обявиха срещу документа.

През последните седмици БСП и ВМРО вече разпалиха истерия около пакта, която напомни за дебата около Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов, че присъединява България към пакта. Впоследствие от правителството ѝ отговориха, че не е взимано подобно решение.

Според Нинова основната цел на документа е "нелегалната миграция да се трансформира легална".

Тази седмица пактът ще бъде обсъден в парламентарна комисия.

"Ще се постараем за дебата в сряда да подготвим двете групи - групата на ГЕРБ и на ОП с всички аргументи, които сме извадили, превели, с текстовете, които нас ни притесняват и текстовете, които всъщност са заплаха за българския интерес", каза Джамбазки.

В същото време в понеделник от Европейската комисия призоваха  страните членки да се обединят около пакта, който би подобрил живота на милиони хора. 

България обаче не е единствена държава, която отказва да подпише пакта. Резерви към него вече обявха САЩ, Австралия, Австрия, Полша, Унгария.

Пактът предвиждал мигрантски коридори

По-рано пред Нова телевизия той посочи, че пактът дефинира миграцията като положителен глобален феномен, който е източник на благоденствие и иновации.

"Това е толкова абсурдно изречение. Тези хора не идват тук, за да заместват трудовата сила. Те идват тук, за да получат германските социални помощи. Когато не ги получават, ръгат хора с нож по улиците”, коментира Ангел Джамбазки.

Според него в документа предложението за България било да направим коридори за мигрантите.

"Когато сме на турската граница, не може да си позволим да правим отворени маршрути”, заяви Джамбазки. И припомни, че ВМРО първа е поставила въпроса – две седмици преди Корнелия Нинова.

Документът не ни задължава с каквото и да било

За разлика от него Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика коментира, че този документ е доста балансиран и се фокусира по-скоро върху икономическата миграцията.

"Моят проблем с този документ е, че той не ни обвързва с нищо. Няма да се промени нито политиката в Берлин, нито във Виена, нито в София, ако се подпише, или не се подпише. Това е документ, който цели да се потвърдят някакви принципи. Не намирам нищо лощо в тези принципи. Не мисля обаче, че моментът е подходящ, тъй като сега няма съгласие”, коментира Стефанов.

Според него в бъдеще България тепърва ще има сериозен проблем, тъй като населението ни е намаляващо и ще трябва да се мисли за легална икономическа емиграция.

ЕК призова за подкрепа към пакта

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова от своя страна в понеделник за единство по въпроса. Той коментира, цитиран от Ройтерс, че е "достатъчно само един или двама от членовете на Европейския съюз да напуснат Пакта на ООН за миграцията, за да бъде отслабена позицията на ЕС като международен фактор".

Говорител на Европейската комисия пък посочи, че споразумението на ООН по въпросите на миграцията би превърнало предизвикателството във възможност за развитие, би подобрило живота на милиони хора.

"Ако го бяха прочели, (тези държави) нямаше да се оттеглят от споразумението", заяви говорителят, като цитира мнението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Вярваме, че европейските интереси са прекрасно защитени със споразумението. Ще продължим да работим за подобряване на управлението на миграцията. Убедени сме, че така незаконната миграция би намаляла, биха се създали възможности за законна миграция и за защита на правата на мигрантите, допълни той.

Говорителят допълни, цитиран от БТА, че споразумението трябва да бъде одобрено на заседание в Маракеш през декември. По неговите думи не се предвижда подписване на документа, а приемане с единодушие или гласуване. 

САЩ, Унгария, Австрия .... и България

През юли споразумението получи подкрепа от 192 от 193-те държави от ООН без САЩ. По-късно Унгария, Полша и Австрия обявиха, че няма да го подпишат, защото застрашавал суверенитета им.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и за противодействие на причините, които водят до масова миграция.

Миналата седмица Австрия заяви, че не приема текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата.

Европейската комисия подкрепя споразумението и обясни, че то не въвежда задължителни за държавите правила и е правно необвързваща рамка.

Споразумението обаче трябва бъде подписано на равнище държави, а не от ЕС като общност.

Споделяне

Още по темата

Още от България