Румънският премиер Виктор Понта:

След края на мандата му президента Бъсеску го очаква съд

Виктор Понта и Траян Бъсеску

След края на мандата на президента на Румъния Траян Бъсеску и обкръжението му ги очаква съд за престъпленията, извършени от тях по време на управлението на страната.

Това заяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от от румънския информационен сайт Зиаре, предаде БТА във вторник.

Бих искал не само президентът Бъсеску, но и други негови съратници да се изправят пред съда, за да отговорят на държавата и да ѝ върнат всички пари, добави Понта.

По думите му държавният глава, чийто мандат изтича през ноември следващата година, "постоянно саботира работата на правителството, на което се налага да прави всичко възможно, за да намали щетите за държавата".

Миналата година румънския парламент обяви импийчмънт на президента, но Бъсеску успя да запази поста си заради слабата избирателна активност на референдума, на който 87 процента от избирателите се обявиха за отстраняването му от длъжност.

През 2012 година на 39-годишна възраст Понта стана най-младият премиер на Румъния, след като в резултат на вот на недоверие падна десноцентристкото правителство на Михай Унгуряну. Левоцентристката коалиция, създадена през февруари 2011 г. от социалдемократите на Понта, либералите на Крин Антонеску и малката Консервативна партия, получи тогава абсолютно мнозинство в парламента, което потвърди и на изборите в края на миналата година.

Отношенията между президента Бъсеску и Понта бяха белязани от силно напрежение, което стигна до кулминация с опита за отстраняване на президента от поста му в началото на юли 2012-та. Бъсеску нарече Понта "митоман" и "лъжец". Понта нарече Бъсеску "отровен скорпион" и го обвини в авторитарни наклонности.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани