След лекарската заплаха Дянков преведе на НЗОК 140 млн. лева

След лекарската заплаха Дянков преведе на НЗОК 140 млн. лева

Ден след като лекарите заплашиха, че започват да искат пари от пациентите си заради неизплатени суми за ноември, Министерството на финансите преведе по сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 140.5 млн. лева. От министерството съобщиха, че с получените средства НЗОК ще разплати договорените с лекарите суми.

”В пика на кризата сме. Месец декември беше труден, януари също няма да е лек, но усилията ни са насочени към това да се осигурят необходимите средства за всички социално значими сектори”, заяви зам.-финансовият министър Владислав Горанов, който е и председател на управителния съвет на касата.

Финансовият министър Симеон Дянков за втори път превежда експресно средства под заплаха от дадена гилдия. Преди Нова година, ден след като магистрати и служители в съдебната система внесоха иск във Върховния административен съд срещу финансовия министър заради отказа му да преведе парите за "коледните" им бонуси, Дянков "отстъпи" и преведе на Висшия съдебен съвет (ВСС) по сметката му в БНБ задържаната субсидия от 19 млн. лв.

Преди празниците Министерството на финансите преведе на НЗОК само малка част от дължимото за заетите в болничната помощ и нито лев за общопрактикуващите лекари, с което създаде прецедент и предизвика недоволството на лекарите.

По правило парите за даден месец се изплащат до края на другия, но ноемврийските пари така и не бяха преведени в последните работни дни на декември. От НАП увериха, че превеждат на касата събраните от здравни вноски средства, но остана под въпрос дали държавата се е издължила към институцията за осигуровките на деца, пенсионери и др.

По-късно във вторник след среща в здравното министерство с шефове на болници и премиера Бойко Борисов Дянков заяви, че причината за забавянето на плащането е липсата на пари в бюджета за 2009 година.

"Държавата е в криза. Дефиницията на кризата е: няма достатъчно пари. Ние се борим всеки ден и, където успеем да намерим пари, ги даваме за решаването на най-важните ни проблеми и се радвам, че сега успяхме да преведем пари за джипитата и за някои допълнителни мерки в здравеопазването". Той отказа да коментира и други забавени плащания от миналата година като тези за интеграционните добавки на хората с увреждания под предлог, че темата на срещата е здравната реформа.

По същата причина той отклони и въпроса дали парите за настоящата година ще свършат по-рано от предвиденото, щом с тях се плаща дейност за два месеца от миналата година.

Здравният министър Божидар Нанев заяви, че до месец-два ще бъде готова методиката за остойностяването на медицинските дейности. "Когато се разбере цената за една дейност, ще се прецени какво може да покрие държавата и за това, което не може да се плати, ще се търси друг механизъм за финансиране", обясни Нанев. Все още обаче не е ясно дали пациентите ще доплащат на ръка, разликата ще се покрива от увеличение на здравната вноска или ще се избере друг вариант.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за него е било важно да чуе мнението на специалистите за поетата посока на реформа в здравеопазването.

"С колегите, които са светилата в медицината, имаме пълен консенсус за реформата. След като остойностим всички лекарски нужди и дейности, ние ще знаем точно колко пари трябват за здравето на нацията. Една година ще ни е много трудна, но след това ще си решим проблемите. За мен беше важно да чуя дали посоката, която поемаме е правилна. Със старта да знаем, че това е посоката и след десет години ще имаме здравеопазване на средноевропейско ниво, към което се стремим", каза Борисов.

Според Борисов пациентите, които искат по-скъпо или добро лечение, трябва да доплащат. "Една става струва между 1500 и 8000 лева, който иска тази от 8000 лева, да бъде така любезен да си доплати“, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България