След “леко неразположение” Буш продължава срещите в Европа

След “леко неразположение” Буш продължава срещите в Европа

Стомашно неразположение принуди президента Джордж Буш да пропусне някои от срещите по време международния форум на Г-8 в петък. След като се възстанови в стаята си, той се присъдени към останалите лидери и по-късно отпътува за Полша, където ще проведе разговори за противоракетния щит.

“Той се чувства достатъчно добре, за да продължи пълноценно програмата си”, каза съветникът на президента Дан Бартлет пред репортери.

Дори и докато не бил добре в петък сутринта, той успя да запише радио обръщение, да проведе планираната среща с новия френски президент Никола Саркози и да се подготви за разговорите в Полша, предаде АП.

Неразположението причинено от вирус

Според Бартлет неразположението на Буш вероятно е вирусно и не изглежда да е причинено от нещо, с което се е хранил по време на срещата на лидерите на Г-8, провеждаща се в луксозния балтийски курорт Хайлигендам.

Буш е останал за няколко часа в леглото, заради което изпусна едно заседание с лидерите на африканските държави и друго с ръководителите на Китай, Индия, Бразилия, Мексико и Южна Америка, които не са членки на Г-8.

Седемте най-развити индустриални държави плюс Русия (Г-8) приеха програма за над 60 милиарда долара за борба с разпространението на СПИН, както и срещу маларията и туберкулозата в Африка. Това се смята за отстъпление от обещанието на Г-8 преди две години финансовата помощ за бедстващия континент да бъде удвоена до 2010 г.

В Хайлигенсам е обсъден и възможен компромис с Русия за бъдещето на сръбската провинция Косово.

Буш се присъедини към колегите си за разговора на заключителния обяд в петък. Дан Бартлет каза, че президентът ще продължи планираната си програма с посещение в Полша, където има среща и вечеря с полския си колега Лех Качински, а след това ще отпътува за Рим. Следващата спирка от европейската обиколка на Буш е Албания, а в неделя вечерта той трябва да пристигне в София.

В петък сутринта Буш прие Саркози в частния си апартамент, а не в конферентна зала.

Бартлет се пошегува, че президентът решил да остане в стаята си, защото не искал да последва злополучния пример на баща си. Бившият президент

Джордж Буш-старши се разболя и припадна пред обективите на камерите по време на среща на високо равнище в Токио през януари 1992 г. Припадъкът му, последван от повръщане, бе показван нонстоп по телевизиите, колкото и самият президент да го омаловажаваше, опитвайки се да обясни, че "това е само леко грипче, нищо повече".

Саркози поканен да посети САЩ

Първият знак, че нещо не е наред, беше това, че Саркози се появи сам пред репортерите след срещата с Буш. Изказвайки се на френски, той информира само, че Буш е в спалнята си и по-нататъшни обяснения ще даде говорителят му.

Двамата са установили много добър персонален контакт и обсъдили редица въпроси, включително Иран, Сирия, Ливан, Афганистан, Дарфур, търговски въпроси, противоракетната защита, информира Бартлет за срещата. Тя е първата, откакто Саркози спечели президентските избори във Франция миналия месец и тяхната втора среща въобще, след като се видяха през септември във Вашингтон.

Саркози, който е далеч по-приятелски настроен към Америка от предшественика си Ширак, е получил покана от Буш за посещение в САЩ през септември.

Компромиси

Френският президент стои зад позицията на германския канцлер Ангела Меркел, която е ротационен председател на ЕС и домакин на срещата на Г-8, че трябва да се поставят твърди цели за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. По време на работната сесия преди ден Саркози е казал на Буш, че това не подлежи на преговори и че повече не може да се чака, информираха френски представители.

Оказа се обаче, че може,  отбелязва АП.

Споразумението за климата, постигнато от лидерите на Г-8, предвижда целта за намаляване на емисиите с 50% до 2050 г. да бъде разглеждана само като една от опциите за справяне с глобалното затопляне. Вместо да се приеме предлаганият от Меркел твърд подход, ръководителите на останалите седем страни се съгласиха с настояването на Буш това да не е обвързваща цел, а в решаването на проблема да бъдат включени и група развиващи се държави извън Г-8 с бурно нарастващо енергийно потребление.

По време на предизборната кампания във Франция на Саркози му беше лепнат етикета “Сарко американеца”. Той е един от двамата нови европейски лидери, които правят Европа по-уютно място за Буш в тези дни, дори след обявеното предстоящо оттегляне на най-твърдия му съюзник Тони Блеър от премиерския пост.

Преди да пристигне на в Германия, Буш посети Чехия, а в петък има тричасова визита в Полша. Съгласно американския план за противоракетна защита в Европа, на териториите на двете страни трябва да бъдат разположени елементи от системата, което предизвика ожесточената съпротива на Русия.

Преди ден руският президент Владимир Путин излезе с изненадващо контрапредложение – елементите на ПРО да бъдат изградени в бивша съветска база в Азербайджан. Буш каза, че предложението ще бъде разгледано.

Въпросът е бил дискутиран в петък на срещата му със Саркози, но подробности не бяха съобщени.

Това ще са важни консултации, но не очаквайте точен отговор сега на този толкова сложен комплекс от въпроси, каза Бартлет. Той допълни, че това ще е продължителен диалог с всички заинтересовани страни

 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?