След "лобисткия скандал" задължават и частните болници да купуват лекарства с обществени поръчки

Медикаментът със 7 пъти разлика в цената е частен случай, който е напълно в рамките на закона

След "лобисткия скандал" задължават и частните болници да купуват лекарства с обществени поръчки

Здравният министър Кирил Ананиев ще предложи промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с която ще задължат и частните болници да правят обществени поръчки, когато ползват обществен ресурс. Това е резултатът след хвърлената от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев бомба, че НЗОК плаща лекарство на държавни, общински и частни болници със 7 пъти разлика в цената. Това стана ясно в сряда след среща на Дечев и Ананиев при председателя на парламентарната здравна комисия и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която коментира, че начинът за решаване на проблемите е  като институциите си говорят помежду си, а не през медиите.

Частен случай

Дечев обясни пред журналисти, че става въпрос за изолиран случай, който е излязъл наяве около отчетите във връзка с отстъпките, които производителите на лекарства връщат на НЗОК. Става въпрос за продукт за онкологични заболявания Пеметрексед, който е бил купуван от 29 болници на цени между 129 лева и 1063 лева. Дечев обясни, че в топ 10 на най-високите цени са само частни болници и разликата действително достига 7 пъти. Така той е навързал, че в болниците, където се правят обществени поръчки – държавните и общинските - цената е ниска, а в частните, които не правят поръчки – висока. Това се оказало, че ощетява производителя на лекарството, който пръв е сигнализирал за проблема. "Един от тези производители забелязва, че има разлика в сумите, които НЗОК е платила за лекарството и производителят е получил. Той е получил по-малко от платеното от НЗОК при еднакъв брой опаковки. И тъй като за разликата между платеното от НЗОК и това, което той е получил, той трябва да направи отстъпки в края на годината, той съвсем логично казва: За какво да плащам аз отстъпки, при положение, че сумите, които съм получил са много по-малки", обясни Дечев.

Дечев каза, че в казуса всичко е законно, защото платеното е в рамките на пределната цена на лекарсвтото в позитивния лекарствен списък, както и Mediapool писа преди ден. Причината е, че при търговете в държавните и общинските болници заради конкуренцията се постигат много по-ниски цени, докато цената в позитивния списък се поддържа висока, за да не води до намаляване на цените в други държави, с които се реферираме.

Дечев потвърди, че има връзка между дистрибутора на лекарството и лечебното заведение, където е установена висока цена. В някои случаи болниците и дистрибутора на лекарства са свързани лица, което е стимул да се фактурират лекарства на пределната цена и печалбата да остава за една икономическа група.

Ананиев ще поправи лобистката промяна в ЗОП

Въпреки, че случаят е изолиран обаче, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще предложи промяна в Закона за обществените поръчки, с която ще задължи и частните болници да правят обществени поръчки. Той припомни, че промяната през 2016 година, която е освободила частните болници от обществени поръчки, не е инициирана от МЗ и правителството и в първоначално внесения тогава текст я е нямало. И Ананиев, и Дариткова отказаха да отговорят чие предложение е тя и посъветваха да се видят стенограмите от тогава, от които е видно, че това са депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от различни партии - Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, ДПС.

Ананиев коментира, че тогава е било възприето такова тълкуване на евродирективата, че частните болници трябва да бъдат освободени, но реално този въпрос не е така ясен и не може еднозначно да се тълкува. "В момента обаче тече процедура в ЕК, която поставя два въпроса и единият е да въведем ЗОП да се прилага и за частните болници", каза Ананиев.

Той заяви, че до този момент в МЗ не са постъпвали никакви сигнали за такива огромни разлики в цените, за които Дечев сигнализира. Въпреки това Ананиев е решил да поиска от НАП и Министерството на финансите проверка на болниците и дистрибуторите за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства. "Ще възложа на ИАЛ и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставката на тези онкологични и онкохематологични лекрства и ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък", заяви Ананиев. Освен това той очаква да има дебат по внесените в парламента лекарствени промени в няколко закона.

Дариткова от своя страна увери, че парламентът ще съдейства за по добрите правила и ефективно изразходване на обществения ресурс.

Дечев ще бъде изслушван и в здравната комисия

Дариткова обяви, че и в утрешното заседание на парламентарната здравна комисия ще има дискусия с управителя на НЗОК по проблема. По-рано от БСП и ДПС също настояха Дечев да бъде изслушан.

"Според нас, проблемите, които д-р Дечев поставя, са изключително сериозни и те трябва да бъдат прозрачно представени пред здравната комисия, за да се постави най-накрая началото на една много сериозна дискусия за състоянието на българското здравеопазване и за възможностите за решаване на проблемите в него", коментира депутатът от БСП Георги Михайлов.

В понеделник БСП сезира и главния прокурор по повод изнесените в интервю на Дечев пред Дарик радио от събота данни за източване на институцията чрез лобистки поправки и грешни политики от страна на МЗ.

Преди ден от Демократична България пък призоваха д-р Дечев в оставащия период на мандата си да публикува максимално много данни в отворен, машинно-четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения и му предложиха експертна и техническа помощ.

Здравната каса трябва да бъде много по-прозрачна, за да може изтичането на средства да бъде пресечено чрез обществен натиск, а такъв е възможен само когато има достатъчно конкретика за разходите, коментираха оттам. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?