След "мълчалив" протест Борисов готов малките селища да си избират кмет

Строежът на "Хемус" трябва да се излъчи по "Дискавъри", смята премиерът

След "мълчалив" протест Борисов готов малките селища да си избират кмет

Премиерът Бойко Борисов заяви в понеделник, че ще се обсъдят законови промени, които да разрешат на населените места до 100 човека да могат да си избират кмет и да имат самостоятелни бюджети. Решението на Борисов дойде часове след като Националното сдружение на кметовете проведе "мълчалив" протест в Калофер точно с такова основно искане.

"Две години чакаме да мине на второ четене и да влезе вече в сила закона, с който ще се осигури финансовата обезпеченост на малките населени места", каза пред медиите кметът на Калофер Румен Стоянов. Кметовете се заканиха, че, ако не ги чуят са готови след 10-15 дни да покажат недоволството си на връх "Шипка".

Оказа се, че премиерът Борисов е чул недоволството им, защото докато инспектираше строежа на магистрала "Хемус" заяви, че ще се обсъдят законодателните промени и се похвали, че дори лично съдейства и е уредил среща на "малките кметове" с финансовия министър Кирил Ананиев.

"Днес говорих с кмета на Калофер. Свързах го с Кирил Ананиев, в четвъртък в 10 часа ще се срещнат. Там, ако трябва ще се промени законът за финансирането, защото има по-големи кметове, които не отпускат на малките населени места парите. Ние ги преведем, те не им ги дават", разказа Борисов пред събралите се местни хора от с. Славяни по трасето на магистрала "Хемус".

"Така че това ще го отрегулираме в закона. Защо да им назначаваме кмет, могат да си го избират хората", каза още Борисов.

Строежът на "Хемус" трябвало да се покаже по "Дискавъри"

Заради сложността на строителните работи премиерът каза, че изграждането на магистрала "Хемус" може да се излъчи по "Дискавъри". 

"Заслужава си да се покаже по "Дискавъри" в тези предавания, които са за строежите", каза Борисов. Той уточни, че само по 52-километровия участък на АМ "Хемус" между "Боаза" и разклона Плевен-Ловеч има над 20 големи мостови съоръжения. Борисов подчерта, че е изключително доволен от работата на строителите, защото "всеки ден, камък по камък - буквално разрязват планината".

"Поклон пред труда на строителите. Въпреки пандемията, въпреки кризата - работата не спира", каза още той. 

"Хиляди строители от всички части на страната работят по АМ "Хемус". Хиляди са и машините, благодарение на които трасето минава през трудния терен. Напредъкът наистина е огромен", добави премиерът.

Борисов съобщи, че до края на ноември ще бъде пуснат участъка от магистралата от Търговище до Варна. 

"Хубаво е да прожектират филмчета, да няма провокации"

И по време на турнето си край трасето на магистрала "Хемус" Борисов не изпусна възможността да коментира протичащите вече 75 дни протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

"На места като АМ "Хемус" добре се вижда кои работят и кои са само на думи. Нека другите партии да покажат какво са направили, да се явят с конкретна програма на редовните избори след няколко месеца и ако са по-добри - ще ги спечелят. Уважавам правото на гражданите да протестират, демокрация е. Призовавам ги единствено да няма провокации,", каза Борисов.

А след това коментира и течащите вечерно време в триъгълника на властта в София прожекции по сградата на бившия Партиен дом.

"Хубаво е да прожектират филмчета, не е лошо. Като няма провокации всеки може да протестира колкото иска и да си изказва тезите", каза той.

На призив от местни граждани, дошли на място, "Няма да не се предавате", премиерът отговори: "На кой да се предадем. Ние искаме, но няма на кой!".

Думите му бяха последвани от скандирания "Бойко, Бойко". Той заяви, че ще се пенсионира, щом види "Хемус" готова.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?