След Медведев и вицепрезидентът на САЩ ще посети България

Майк Пенс и Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс обяви намеренията си да посети България тази година след срещата си в събота с премиера Бойко Борисов в Мюнхен. Българският премиер потвърди и за посещението на руския премиер Дмитрий Медведев на 4 март.

Търговските отношения със САЩ и ръстът на американските инвестиции в България са били сред темите на разговор с вицепрезидента Майкъл Пенс, обясни Борисов.

Двете страни са обсъдили постигнатото от България по време на председателството на Съвета на ЕС, както и позицията на България за ситуацията във Венецуела. Пенс е изразил одобрението си за работата на страната ни на всички нива, като специално е изтъкнал дейността на българските специални служби, бе съобщено след срещата.

Борисов е имал разговор и с еврокомисаря по бюджета и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Темата е била за газовияхъб “Балкан“.

“Това(хъбът) не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса – да мине Турски поток и да стане газов хъб Балкан. Искаме да имаме това, което имаме към момента“, каза Борисов.

Той се срещна и с премиера на Федерална провинция Бавария Маркус Зьодер, който се е съгласил, че България се нуждае от финансова подкрепа  за охраната на границата.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?