След месец и половина "Места" е освободен срещу $850 000

След месец и половина "Места" е освободен срещу $850 000
26 юни 2001

Параходство "Български морски флот" ще заплати 850 000 долара за гасенето на пожара, избухнал на 7 май тази година, на танкер "Места" в румънското пристанище Констанца, съобщи пресаташето на параходството Владимир Константинов.

Споразумението за уреждането на финансовите въпроси е подписано във вторник след дълги и тежки преговори между "БМФ" и румънските морски власти.

В тази сума са включени разходите както по гасенето на пожара, така и възнагражденията за участвалите хора и морски съдове.

Танкер "Места" е свободен. Ръководството на параходството все още няма окончателно решение за по-нататъшните процедури, свързани със съдбата на танкера.

След подписването на споразумението, поради големия интерес на журналистите е дадена съвместна българо-румънска пресконференция. Най-актуалният въпрос бил как се е стигнало до това двойно намаление на поисканата първоначално сума. Единодушният отговор на двете страни в споразумението бил, че това е резултат на преговори, които са нормален начин за решаването на проблеми от такъв характер, казаха още от параходството.

Още от България