След месец в килията спецсъдът пусна Лилана под домашен арест

снимка БГНЕС

Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест Лиляна Деянова – Лилана, защото няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Тя и съдружникът ѝ Мартин Димитров са обвинени за злоупотреба с европари и отправяне на заплаха към длъжностни лица от пътната агенция.

Адвокатът на бившата певица Николай Хаджигенов обяви, че ще обжалва решението. Той казва, че Лилана трябва да бъде оставена на свобода без мярка за неотклонение. Хаджигенов напомня, че от 30 април, когато тя бе задържана под стража със съдебно решение, до днешна дата по делото не са постъпили никакви нови данни от прокуратурата.

Той обясни, че по делото не са приложени данните от специалните разузнавателни средства, въпреки че обвинениямите са подслушвани 60 дни.

"Бяхме определени за общественоопасни личности, беше ни създаден профил на опасни престъпници, което смятам, че противоречи на публично достъпните факти за мен и моят съдружник", каза Деянова пред съда, цитирана от БТА. Тя обясни, че не може да обоснове предположението, че е извършила престъпленията, за които е обвиняема.

Прокурорът по делото Даниел Шостак заяви, че Деянова трябва да остане в ареста, като в делото имало достатъчно данни, които да обосновават нуждата от това.

Съдружникът на Деянова – Мартин Димитров се отказа да обжалва задържането си под стража.

Братът на Лилана - Александър Деянов-Скилър също е обвинен от прокуратурата по делото, водено срещу сестра му. На Деянов бе наложена парична гаранция от 50 хил. лв., но той отказа да я плати. В края на миналия месец той се опита да влезе доброволно в ареста, но не бе допуснат.

Скилър днес беше в съдебната зала, заяви, че багажът му е готов, но никой не идва да го арестува, въпреки че не си плаща гаранцията.

Прокуратурата твърди, че няколко фирми, контролирани от Лиляна Деянова, са усвоявали средства по европрограми. Те казват, че фирмите са декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

През май ЛиЛана обясни пред съда, че е останала с усещането, че не е в ареста заради софтуера, а заради Васил Божков.

"Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още", каза тя по-рано пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България