След министъра за Брекзит и Борис Джонсън подаде оставка

Привържениците на "твърдия" Брекзит може да атакуват разклатените позиции на премиерката Тереза Мей

Борис Джонсън
Британският външен министър подаде оставка и задълбочи политическата криза около стратегията на Лондон за излизането от Европейския съюз, след като часове по-рано се оттегли и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис. 
 
Това е тежък удар по авторитета на премиера Тереза Мей, която трябва да представи новия си план за Брекзит, ядосал много членове на собствената ѝ Консервативна партия, които не приемат идеята за "меко" излизане от ЕС, договорено по-рано от правителството.
 
"Днес следобед премиерът прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Приемникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му", се казва в изявление на канцеларията на Мей. 
 
Оставките на двамата политици са ясен знак за разгарянето на истинска битка между министрите от кабинета на премиера Тереза Мей, които са застъпници за "твърд Брекзит" и тези, настояващи за по-тесни взаимоотношения в бъдеще между Великобритания и Европейския съюз, или за т.нар. "мек Брекзит".
 
ББС коментира, че оттеглянето на Джонсън превръща една "неудобна и трудна ситуация за премиера в потенциална криза". Борис Джонсън не е просто министър в кабинета, а "лицето" на кампанията "Брекзит" по време на референдума от 2016 година. "Гардиън" отбелязва от своя страна, че оставките засилват усещането за криза около Мей.
 
Според източници на изданието Борис Джонсън все още не е бил завършил писмото, с което се оттегля, когато канцеларията на Мей изпреварващо е съобщила за оставката му. 
 
Оттеглянето на двамата министри отваря много въпроси и за лидерството на Тереза Мей и възможността да се изправи пред вот на недоверия в ключов момент, тъй като Лондон трябва да договори излизането си от ЕС до края на тази есен. 
 
Това е най-сериозната криза за британската министър-председателка след представянето на изборите миналата година и отваря врата на твърдолинейните привърженици на Брекзит в собствената ѝ партия да се опитат да я отстранят от поста.
 
Един от потенциалните ѝ съперници е именно Борис Джонсън. 
 
Удар срещу авторитета на Мей 
 
В понеделник Тереза Мей назначи на мястото на Дейвис досегашния министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Доминик Рааб и се опита бързо да тушира напрежението, след като Дейвис нанесе тежък удар по авторитета ѝ, предупреждавайки, че ще продължи битката срещу "мекото" излизане от ЕС. 
 
Това стана след като в петък, след срещата на кабинета в Чекърс, извънградската резиденция на британските премиери, изглеждаше, че Мей е успяла да убеди най-твърдите поддръжници на Брекзита в кабинета, включително Дейвис и Джонсън, да подкрепят плана ѝ за създаване на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, отбелязва Ройтерс.
 
В писмото си до премиерката министърът Дейвид Дейвис обясни оставката си, заявявайки, че "националният интерес изисква министър по въпросите на Брекзита, който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си".
 
"Общата насока на политиката ще ни постави в най-добрия случай в слаба преговорна позиция, а може би в такава, от която не можем да се измъкнем", добавя министърът, цитиран от Ройтерс. 
 
Той отправя критики срещу решението на Мей да се придържа към европейски правила и разпоредби, предупреждавайки, че това ще отстъпи "контрола над големи части от икономиката ни на ЕС и със сигурност не ни връща контрола над законодателството ни".
 
Известно е, че Дейвис подкрепяше идеята за твърд Брекзит. Оставката му ще насърчи поддръжниците на същите позиции и ако и други министри подадат оставки е възможно да се стигне до падане на правителството, коментира ДПА.
 
Премиерът Тереза Мей каза, че съжалява да чуе за решението на Дейвис, след като е постигнат такъв напредък по пътя към "плавен и успешен Брекзит" и само 8 месеца преди излизането от ЕС.
 
В понеделник вече бившият британски министър за Брекзит заяви, че не насърчава други министри да последват примера му, предаде Ройтерс.
 
Попитан от Би Би Си, дали ще се присъедини към други депутати, които настояват за оставката на премиера Тереза Мей, той отговори отрицателно, като заяви, че според него това би било грешка. Той подчерта, че смята Мей за добър премиер и не би искал тя да бъде сменена, но не би могъл добросъвестно да защитава стратегията ѝ за Брекзит.
 
Дейвис добави, че няма да се кандидатира за лидер на торите в бъдеще.
 
Малко след Дейвис оставка подаде и Стив Бейкър, високопоставен служител на министерството за Брекзита, съобщава Ройтерс, цитирайки данни на в. "Телеграф".
 
По-късно дойде и оставката на Борис Джонсън, който досега не е коментирал лично мотивите си. 
 
Опасения
 
Дейвис беше назначен през юли 2016 г., за да оглави министерството, създадено след вота на британците за напускане на ЕС. Слухове за негова оставка се носеха от месеци, но публично той винаги демонстрираше лоялност спрямо Мей, отбелязва Франс прес.
 
"Недоволството му в правителството не беше тайна за никого, но споразумението (от петък) да се запазят по-тесни връзки с ЕС - нещо, което той не желае - направи положението му неудържимо", смята политическият анализатор на Би Би Си Лора Кюнсбърг.
 
Депутатът консерватор Питър Боун приветства решението на Дейвис, подчертавайки, че в предложенията на Мей от Брекзит "е останало само името" и че те са "неприемливи".
 
Тези предложения предвиждат създаване на зона за свободна търговия и нов митнически модел с 27-те с цел поддържане на търговия "без търкания" с континента. Преди да ги представи в Брюксел, Мей ще ги изложи с подробности днес пред британските депутати.
 
Мей ще им каже, че нейният проект е "добрият Брекзит", този "Брекзит, който отговаря на британския национален интерес". Въпреки това заседанието в парламента се очертава бурно, предвид депутатите консерватори, привърженици на "твърд" Брекзит.
 
Вчера министърът на околната среда Майкъл Гоув, друг евроскептик, защити споразумението, като призна, че не е това, което е очаквал, но все пак е "реалистично".
 
Депутатът консерватор и еврофоб Джейкъб Рийс-Мог осъди "пораженчеството" на правителството и заяви, че ще гласува против неговия план и няма да е единственият.
 
"Има много въпроси, много недоволство, много опасения", заяви колегата му Бил Кеш по телевизия "Скай нюз". "Въпросът е "ще ни позволи ли това истински Брекзит?".
 
Икономическите среди също твърдо отхвърлят плана, макар и по противоположни причини. В отворено писмо основателят компанията за напитки "Иносънт" (Innocent) Ричард Рийд, осъди предложенията, заедно с още стотина предприемачи и ръководители на фирми, сред които "Прет", (Pret), "Домино" (Domino's), "Йо!Суши" (Yo!Sushi) (агро-хранителни), "Зупла" (Zoopla, недвижими имоти) и "Нет-а-порте"(Net-a-Porter, търговия с дрехи на дребно).
 
"Цената, сложността и бюрокрацията, породени от напускането на Митническия съюз, и приемането на алтернативни регламенти са последното нещо, от което нашите компании имат нужда. Това е нов опит на правителството да върже ръцете на британските компании", заявиха те, настоявайки Обединеното кралство да остане в митническия съюз на ЕС.
 
Групата "Филипс" (Philips), която е работодател на 1500 души в Обединеното кралство, от своя страна обяви, че обмисля евентуално да затвори завода си в Глемсфорд (Югоизточна Англия).
 
Преди "Филипс", компаниите "Еърбъс", Бе Ем Ве" и "Ягуар" през последните дни вече предупредиха британските власти за икономическите последици, които би могло да има евентуално излизане от общия пазар.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?