След митниците започна смяна и на данъчни шефове

След митниците започна смяна и на данъчни шефове

Започна смяна на директори на териториални дирекции на Националната агенция за приходите (НАП). Така по подобие на митниците, в които бе извършена подмяна на шефовете на пет възлови териториални звена, сега и в НАП се задават подобни рокади.

Първи за смяна ще са началниците на звената на НАП в Бургас, Пловдив и Варна, съобщи бургаският сайт "Флагман.бг" в понеделник. В подкрепа на твърдението само преди няколко дни пловдивското издание "Марица" съобщи, че усилено се говори за рокада в данъчната служба в града.

Както от митниците, така и от НАП управляващите изискват да подобрят събираемостта на приходите, тъй като, според сметките, около 1 млрд. лв. са несъбраните вземания на двете ведомства само за тази година. Това може да е мотивът за промени.

Едновременно с това назначенията на шефските места в двете агенции са обикновено политически обусловени. Директорът на НАП Бойко Атанасов бе назначен от служебното правителство и бе оставен на поста от сегашния финансов министър Петър Чобанов, но не е ясно докога. Предишният директор на НАП Красимир Стефанов пък стана депутат от ГЕРБ благодарение на "щадящата" проверка, която неговите подчинени извършиха на имотите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Интереси и политика стоят и зад евентуалната смяна в териториалните дирекции на НАП. Според "Флагман" смяната на упоменатите трима шефове в НАП е под натиска на бизнес кръгове.

В петък са били подготвени заповедите за освобождаване на шефа на ТД на НАП - Пловдив Георги Тахов, на Варна – Светлан Петков и на Бургас – Румен Шарпов, твърди още "Флагман".

Според сайта шефът на НАП в Бургас бил взет на мушка от предприемачи, на които той бил неудобен в последните четири години. Пред сайта той е отказал коментар дали е предупреден за смяната.

В Пловдив пък назначеният на поста директор на ТД НАП през април Георги Тахов щял да бъде сменен от един от предишните заемали мястото Николай Брънчев, твърди "Марица". Според изданието той бил подкрепен от видни фактори на БСП в града, въпреки че през 2009 г. е имал неприятности с ДАНС, която му отнела достъпа до класифицирана информация. Тогава той е бил махнат от поста, след което съдът го възстановил, после пак е махнат, отново възстановен и от април т. г. окончателно махнат.

А директорът на данъчните във Варна Светлан Петков е начело на териториалната дирекция от четири години, откакто го зае с конкурс през 2009 г. Преди това е бил началник на данъчните в Търговище.

Смяната на шефовете на данъчните във Варна и в Бургас бе потвърдена и от НАП. Двамата са напуснали дирекциите си "по взаимно съгласие", считано от днес, 12 август.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?