След многогодишна пауза отново задължителни матури

Вариант 2 от теста за държавен зрелостен изпит беше изтеглен в неделя в Министерството на образованието и науката. На държавния зрелостен изпит се явиха 75 793 ученици от 12-ти клас. Така задължителните матури станаха изходен тест за завършващите средно образование няколко десетилетия, след като бяха отменени.

В неделя бе изтеглена “синя” тестова книжка. Освен тестовете, зрелостниците трябваше да пишат и тема по разказа на Йордан Йовков “Шибил”.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев отбеляза пред присъстващите журналисти, че в събота трите тестови варианта са били получени в регионалните инспекторати, които до рано тази сутрин са ги доставяли в училищата. Нямаме сигнали за нарушения, посочи Вълчев.

По регламент първият държавен зрелостен изпит по български език и литература продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 5 часа.

След 12.30 часа на интернет страницата на Министерството на образованието и науката бе публикуван решеният вариант на изтегления тест.

Всички писмени работи ще бъдат прегледани в София.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?