Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

След намеса от ЕК нова процедура за европрокурор от България

Кандидатите ще бъдат изслушани публично, срокът за подаване на документи е до 25 януари 2019 г.

0 коментара
След намеса от ЕК нова процедура за европрокурор от България

След писмо от Европейската комисия правителството обяви нова процедура за избор на кандидатури за европейски прокурор от България.

Този път подборът на кандидатите за поста ще се проведе след публично изслушване. Това е съществена разлика спрямо досегашната процедура, при която единствено бяха обявени имената им без никаква информация за тях.

Срокът за подаване на документите е удължен до 25 януари 2019 г., като досегашните кандидати няма нужда да подават документи отново. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Процедурата досега

На 9 ноември със свое решение правителството възложи на министъра на правосъдието да създаде Комисия по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от България.

Комисията трябваше да предложи три кандидатури за европейски прокурор от България в съответствие с изискванията на Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура (ЕРРО).

Създадената със заповед на министъра на правосъдието Комисия реши подборът на кандидатите за европейски прокурор да премине през два етапа - проверка за допустимост на кандидатите въз основа на представените документи и събеседване.

До крайния срок 30 ноември деветима кандидати подадоха документи. От тях до участие в процедурата бяха допуснати шестима. Това са Александър Атанасов - прокурор в Окръжна прокуратура Варна, Дария Христова – прокурор в Окръжна прокуратура Пловдив, Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура, Каролина Хлебарова - прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКП), Сава Петров - прокурор във ВКП и Теодора Георгиева - съдия в Административен съд София.

Те трябваше да бъдат изслушани от Комисията на 11 декември.

Писмото от ЕК

След началото на работа на Комисията и проведеното събеседване обаче е получено писмо от еврокомисаря за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и от еврокомисаря за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. То е било "с покана за предприемане на необходимите действия от страна на българското правителство с оглед представяне на трите кандидатури от България за позицията на европейски прокурор до края на месец март 2019 г.", се казва в правителственото съобщение. 

В писмото е посочено, че Комитетът по подбора съгласно Регламента за Европейската прокуратура, ще извърши преценка на кандидатите, като един от тях впоследствие ще бъде назначен от Съвета.

Следва да се има предвид, че трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат внимателно разгледани от посочения Комитет по подбора, като и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване пред този Комитет, посочват от Министерския съвет.

На 18 декември 2018 г. писмото на комисарите е било обсъдено от членовете на Комисията по подбора.

"Като взе предвид необходимостта процедурата по подбора да се проведе при повишена прозрачност и публичност, както и посоченият в писмото на комисарите срок за представяне на кандидатурите, Комисията предложи да се стартира нова процедура за подаване на документи от кандидатите в срок до 25 януари 2019 г.", е посочено в правителственото съобщение. 

Изискванията към кандидатите

Според Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура всяка държава представя трима кандидати за позицията на европейски прокурор като те трябва да отговарят на няколко условия:

- да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система в съответната държава членка;
- тяхната независимост да е извън съмнение;
- да притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на съответните си държи членки и които имат съответен практически опит в националните правни системи, финансовите разследвания и в международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси.

Одобрените от България три кандидатури ще бъдат обсъдени от специален Комитет по подбора с 12 членове, избрани измежду бивши членове на Съда на ЕС и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, съдии от националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност.

След като получи мотивирано становище от Комитета, Съветът на ЕС ще трябва да избере и назначи един от българските кандидати за европейски прокурор.

В Европейската прокуратура участват 22 страни

Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с европейски средства на територията на всички държави членки, които участват в нея. Акцентът е трансграничната престъпност и измамите с ДДС. Все по-засилено се коментира, че ако службата отговори на очакванията, нейната компетентност може да бъде разширена и с разследвания на тероризъм и организирана престъпна дейност на територията на ЕС.

До момента общо 22 държави са се присъединили към споразумението за създаване на Службата на Европейския прокурор, сред които е и България. В новата структура към момента свои представители няма да имат Полша, Унгария, Ирландия, Великобритания и Швеция.

Плановете са първият европейски главен прокурор ще бъде назначен през март 2019 г., а новата структура да заработи в края на 2020 г. в Люксембург в сграда, близо до тази на Съда на Европейския съюз. Прогнозният бюджет за работата ѝ за 2019 г. е 4.9 млн. евро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.