След намесата на съда в Страсбург разрушаването на къщите в Гърмен се отлага

След намесата на съда в Страсбург разрушаването на къщите в Гърмен се отлага

След писмо от Европейския път по правата на човека българското правителство ще отложи разрушаването на незаконните ромски къщи в Гърмен, стана ясно в събота.

В петък в България е пристигнало писмо от ЕСПЧ, с което се изисква кабинетът да вземе мерки по отношение на двете семейства от село Марчево, община Гърмен, чиито къщи трябва да бъдат разрушени в понеделник. Съдът приканва държавата да се ангажира да осигури жилища на хората, преди да се изпълнят мерките по разрушаването.

От Министерство на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че насроченото за понеделник разрушаване на постройки в село Марчево временно се отлага.

В същото време от ведомството посочват, че са изпълнени всички законови изисквания преди да се пристъпи съм крайната мярка.

Писмото на секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до кабинета е изпратено след искане до съда за привременни мерки, внесено от Сдружението с нестопанска цел "Инициатива за равни възможности". Ръководителят на правната програма на организацията - адвокатът Даниела Михайлова, е пълномощник на засегнатите от планираното събаряне семейства в Гърмен.

В съобщение до медиите от неправителствената организация посочиха, че са представили на съда описание и доказателства за положението на ромските семейства в Гърмен, включително семействата на жалбоподателите, сред които има малолетни деца, деца с тежки увреждания и бременна жена. Налагането на привременни мерки предотврати превръщането на тези хора в бездомници и потенциални потърпевши от бъдеща хуманитарна криза, подчертават от организацията. 

От ведомството на Лиляна Павлова посочват, че на 3 юли директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Гоце Делчев е информирала, че са предложени съответните социални услуги – временно настаняване или "седмична грижа" за децата на четирите семейства, чиито сгради са премахнати по време на първия етап от събарянето на 29 юни. Членовете на тези семейства са отказали настаняване в социални жилища, като към настоящия момент те са настанени и живеят в домовете на техни роднини. Предложено е настаняване и на две семейства, чиито незаконни строежи бяха предвидени за премахване на 13.07.2015 г., но те също са отказали, се посочва в съобщението.

От министерството уточняват, че вчера Административният съд в Благоевград е прекратил като неоснователни жалбите срещу заповедите на ДНСК на две от семействата, чиито къщи са определени за разрушаване на 13 юли.

"Обръщаме внимание, че незаконните постройки в квартал "Кремиковци", за които има издадени и влезли в сила заповеди за премахване, са опасни и застрашават живота и здравето на обитателите им, сред които има малолетни и непълнолетни лица. В тях не са осигурени нормалните за обществото хигиенни условия, тъй като липсват водоснабдяване и санитарни възли", пише в съобщението на регионалното министерство.

"Предприемането на депозиране на искане за привременни мерки остана единствената възможност пред засегнатите семейства, след категоричния отказ на отговорната администрация да бъде преосмислено взетото решение за събаряне на единствените домове на хората“, пък казва от своя страна адвокат Михайлова.

“Тези действия на администрацията са насочени единствено срещу ромите, въпреки съществуването на огромен брой други незаконно изградени постройки в страната. Това селективно по-неблагоприятно отношение представлява дискриминация на етническа основа и сериозно нарушение на основни човешки права, гарантирани от Конституцията на България и международното законодателство”, коментира още тя.

Къщите на семействата са незаконни, а през март и юни 2011 година Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград е издала заповеди постройките да бъдат разрушени.

В началото на юли принудителното събаряне на 4 незаконни къщи в ромската махала на Гърмен бе осъдено като расистко в декларация на Българския хелзинкски комитет.

В декларацията на БХК тогава се припомняше, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), Комитета по правата на човека на ООН и Европейският комитет по социални права вече са осъждали страната ни по сходни казуси, приемайки, че събарянето на единствените жилища на бедни семейства, били те и незаконни, нарушава международното право.

В края на месец юни бяха съборени първите четири незаконно ромски къщи в Гърмен.

Напрежението в селата Марчево и Гърмен избухна, след като при масов бой трима човека бяха тежко ранени и приети в болница, осем се разминаха с по-леки наранявания и деветима бяха арестувани. Жителите на Гърмен се оплакаха от рязкото увеличаване на жителите в ромската махала през последните години и от постоянни набези, кражби и тормоз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?