След намесата на Цацаров е повдигнато най-тежкото обвинение за убийството във Враца

Според първата аутопсия смъртта на Тодор е причинена от задавяне с храна

След намесата на Цацаров е повдигнато най-тежкото обвинение за убийството във Враца

Двамата братя Десислав и Иван Дамянови, които пребиха до смърт 18-годишния Тодор Йорданов в центъра на Враца, вече са обвинени за умишлено убийство, а не за убийство по непредпазливост, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Това стана само часове след като главният прокурор Сотир Цацаров нареди в четвъртък пълна проверка на прокуратурите във Враца и Бяла Слатина относно убийството и последвалите твърдения на врачанския кмет Калин Каменов (ГЕРБ) за изнудване спрямо него, както и реакцията на правоохранителните органи по този случай.

За целта във Враца бяха изпратени над 20 обвинители от Върховна касационна прокуратура, които отпътуваха от София с микробуси и две леки коли.

До кризисната намеса на Цацаров се стигна след бурното обществено възмущение по повод решението на прокуратурата във Враца от сряда да повдигне на братята Дамянови обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на лека телесна повреда. Това провокира масово недоволство във Враца. Около 400 души се събраха на протест пред местната полиция в сряда вечерта. В четвъртък пък се организира масово шествие.

Според новоповдигнатите им обвинения Десислав и Иван Дамянови, известни като Поничките, ще отговарят за умишлено убийство по хулигански подбуди по чл. 116, точка 11. По този текст законът предвижда между 15 - 20 години затвор, или доживотен без право на замяна. Това е най-тежкото обвинение за убийство.

Говорителката на Цацаров увери, че решението на наблюдаващия прокурор по делото, който в сряда повдигна обвинение за непредумишлено убийство, не е повлияно от общественото недоволство, а се базира на нови доказателства и свидетелски показания, събрани от сряда до четвъртък. От началото на разследването са разпитани повече от 15 души и са иззети записите от камерите на околните банки. Според Арнаудова именно свидетелските показанията са променили позицията на наблюдаващия прокурор.

Свидетелските показания и снимки в местните медии говорят за нанесен зверски побой пред безучастните погледи на над десет свидетели, които не са посмели да се намесят. Вместо това, някои от тях са правили снимки и видеозаписи на зверството.

До края на деня трябва да са готови и резултатите от проверката на действията на Окръжна прокуратура, разпоредени от Цацаров.

Седем прокурори от ВКП ще разследват смъртта на момчето, а лекари от ВМА ще направят нова аутопсия на тялото.

Свидетели разказват, че до трагичната развръзка се стигнало, след като Тодор свирнал с клаксон на братята, които се движели по улицата. Т.нар. Понички се разгневили, извадили младежа от автомобила, като единият държал ръцете на Тодор, докато другият го удрял в главата.

Ивайло Йорданов, който е брат на починалото момче, разказа пред медиите, че по думите на приятелката на Тодор, която била с него в колата, двамата мъже са изскочили на платното и той натиснал клаксона. Така се стигнало до побоя. Той каза още, че те са били брат му с метални боксове. Йорданов допълни, че брат му е бил треньор по таекуондо, но не е използвал уменията си. По време на побоя Тодор си е глътнал на два пъти езика, но само един човек му се е притекъл на помощ от наблюдаващите отстрани, каза още братът на загиналото момче.

При повдигането на първоначалното обвинение в сряда обаче прокуратурата посочи доказателства, че двамата братя са нанесли множество удари на починалия, но с метален бокс ги е удрял Тодор.

Според първата аутопсия смъртта на Тодор е причинена от задавяне с храна

По неофициална информация първата аутопсия е установила, че причината за смъртта на Тодор е задяване с храна, а не нанесените удари или това че си е глътнал на два пъти езика по време на побоя.

Министерството на здравеопазването проверява за колко време е пристигнала линейката на мястото на трагедията. Според Спешния център във Враца тя е дошла за 5 минути след докладването на сигнала, а според близките на момчето - за половин час.

По данни на здравното министерство в спешния център във Враца сигналът за случилото се е получен в 13 часа, а в13.05 часа медицинският екип вече е бил на мястото на инцидента. В доклада си до министерството директорът на врачанския спешен център д-р Галина Лещарска твърди, че екипът трудно е достигнал до момчето заради струпалите се хора. Тодор е намерен от лекарите с разширени зеници, неефективна сърдечна дейност и без дишане.

Поставена му е една ампула адреналин през интубационна тръба и атропин 1 ампула. В 13.16 часа пристига в болница и е предаден на спешно приемно отделение, където е починал.

Лекарят, който е оказал първа помощ на момчето, е открил храна в устатата му. Затова интубацията е предхождана от почистване на устна кухина и мощна аспирация.

Лещарска посочва, че лекарят, поел случая, работи в спешния център от 10 години, има много опит и е “изключително отговорен”.

Бъчварова: Полицията си свърши добре работата

Според министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова полицията във Враца е свършила добре работата си:“Колегите работят много активно и мисля, че не може да се каже, че има пропуски. Могат да ни имат доверие. Полагаме всички усилия да изясним този случай и да има справедливи наказания. Разпоредила съм на директора на областната дирекция за допълнителни мерки, за допълнително присъствие и разследване на всички сигнали, които към момента са постъпили и по други случаи“.

Изпратените от Цацаров прокурори в Бяла Слатина пък ще работят по всички дела, които засягат кмета на с. Галиче Ценко Чоков и членове на семейството му, включително и действията по жалбата на Радослав Илиев срещу Мартин Чоков, за нанесен побой.

Преди ден кметът на Враца Калин Каменов описа как рекетът и насилието са се превърнали във всекидневие в града и всеки, който не си плаща "такса спокойствие", може да пострада. Той обясни, че сам е станал жертва на рекет от собственика на местен сайт Даниел Русев. По думите му в града колят и бесят "местните велможи", които се чувстват недосегаеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?