След нападки от Ердоган "Отворено общество" спира дейност в Турция

Джордж Сорос, сн. ЕПА/БГНЕС

Фондацията "Отворено общество“ прекратява дейността си в Турция, обявиха в понеделник от организацията на Джордж Сорос, след като миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи обвинения към милиардера, че опитва да раздели и унищожи различни нации.

От турския офис на фондацията съобщиха, че тя е обект на "неоснователни атаки“ в медиите, които правят невъзможно продължаването на работата ѝ.

От организацията посочиха, че твърденията за връзка между нея и протестите от парка "Гези“ през лятото на 2013 г., които започнаха в Истанбул, но бързо се разпространиха по цялата страна, не са нови и ги определиха като "нереални“. Вътрешното министерство води разследване по такива подозрения.

Преди десет дни 13 известни учени и граждански активисти, повечето свързани с организацията "Анадолу кюлтюр“ на бизнесмена Осман Кавала, бяха арестувани, а впоследствие и освободени. Сред тях беше и един от основателите на "Отворено общество“ в Турция – Хакан Алтънай. Кавала също е сред основателите на неправителствената организация и от малко повече от 1 година се намира в затвора, очаквайки да му бъде предявено обвинение. Властите смятат, че той е имал намерение да свали правителството чрез масовите протести. Бизнесменът заяви, че очаква обвинението, за да докаже несъстоятелността му.

В реч миналата седмица президентът Ердоган заяви, че Кавала е зад протестите, а зад него стои "известният унгарски евреин Сорос“, който разполага с много пари и ги харчи за разделяне на народите.

От "Отворено общество“ - Турция заявиха, че ще подадат документи за юридическо оформяне на прекратяването на организацията. Институтът беше създаден през 2001 г., а през 2008 г. беше преобразуван във фондация.

Новината за закриването предизвика силни и разнопосочни реакции в социалните медии и хаштагът "Отворено общество“ бързо стана един от най-популярните в Туитър.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?