След насрочен екопротест МОСВ разкри проблем около защитена зона "Камчия"

След насрочен екопротест МОСВ разкри проблем около защитена зона "Камчия"

Няма и три часа след като от коалицията "Да остане природа в България" и инициативата "Зелени закони" съобщиха, че на 10 февруари ще има протест заради мълчанието на екоминистерството по случая с подменените документи при обявяването на защитената зона "Камчия", от ведомството казаха, че процедурата ще се проведе наново заради технически проблем.

За отпадналата изненадващо забрана за строежи върху Камчийските пясъци информираха от "Зелени закони" на 22 януари, а министърът на околната среда и водите Емил Димитров обеща проверка. От ведомството заявиха тогава, че ако се установят нередности, процедурата за заповедта за защитената зона да се проведе наново. Две седмици по-късно обаче резултат от проверката няма

"Явно целта е обществото да забрави. Затова свикваме протест преди заседанието на Министерски съвет на 10 февруари (сряда) от 8:30 ч.", съобщиха в петък от двете организации и отново настояха заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия" да бъде коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново в нея.

Малко по-късно от екоминистерството заявиха, че още на 1 февруари бил изготвен доклад с резултатите от проверката. Защо обаче те не са обявявани в продължение на почти пет дни, а това стана чак след информацията за екопротеста, ведомството не обяснява.

От съобщението на министерството става ясно, че на министъра е било предложено да се отмени публикуваната в Държавен вестник на 19 януари 2021 г. заповед за обявяване на защитена зона "Камчия".

Проверката разкрила технически проблем, поради който направеното обявление на страницата на МОСВ се публикувало на две места в раздела за обществени обсъждания в тема "Природа".

"За защитена зона BG0000116 "Камчия" публикуваните линкове в едната част на страницата за обществено обсъждане отварят стари, архивни файлове от предишни обществени обсъждания през 2014 г. В другата част на страницата се отварят коректните файлове. Проблемът е констатиран от технически лица още в първите дни от хода на общественото обсъждане и некоректната информация е отстранена", обясняват от ведомството подмяната на файловете за обсъждане, в които първоначално е имало забрана за строежи, а после изчезнала.

От ведомството твърдят, че всички становища по заповедта били направени по коректния проект на заповед и при подготовката на окончателния вариант са взети предвид всички постъпили мнения, дори подадените след крайния срок.

"Безспорно обаче възникналият технически проблем би могъл да доведе до объркване и създаване на предпоставка за ограничаване на правото за изразяване на становища, възражения и предложения, което може да бъде определено като нарушаване на административнопроизводствените правила, въпреки наличието на коректната информация в същата рубрика на интернет страницата на МОСВ и отстраняването на проблема в първите дни от хода на общественото обсъждане", заявяват от министерството.

Затова още на 1 февруари екоминистърът бил наредил да се отмени Заповед № РД-987/10.12.2020 г. за обявяване на защитена зона "Камчия" и възобновяване на производството по нейното ново издаване. Ведомството обаче явно не е намерило време цяла работна седмица да уведоми обществеността за това решение.

Макар че заповедта е отменена, протестът в защита на Камчийски пясъци идната сряда през Министерския съвет ще се състои, каза пред Mediapool Стефан Аврамов от "Зелени закони"

Причината е, че новата процедура за защитата на "Камчия" е временно решение. Според двете организации трябва да се върне статутът на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

"За почти 11 години управление Бойко Борисов не направи нищо по въпроса. Специално за Камчийски пясъци заменките трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост. Нека заменителите да получат обратно евтините си гори си от Западна и Централна България, а Камчийски пясъци отново да стане държавна", посочва се в призива за протеста.

Природозащитниците настояват България незабавно да изпълни решението на Европейската комисия и да възстанови изцяло незаконната държавна помощ, раздадена като заменки. "Предприетите стъпки са далеч от желаното и резултатите са плачевни. От 132 имота, при Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е едва 82 хил. лева - по-малко от цената на апартамент. Заменителите са ощетили държавата с над един милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините", смятат от екоорганизациите.

Те припомнят своите предишни искания регионалният министър да промени предназначението на урбанизирани вече заменени терени от горския и земеделски фонд и да се върне статутът им на гори и ниви. Настоява се крайбрежната ивица с дюните и всички заменени с държавна помощ телени отново да станат изключителна държавна собствености държавата да ги отчужди срещу същите ниски цени, на които ги е дала на облагодетелствалите се инвеститори.

Природозащитниците искат да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие. В последните месеци "Зелени закони" и регионалното министерство постоянно спорят дали да достатъчно адекватно защитени пясъчните дюни. Исканията на екоорганизациите за среща с министерствата на регионалното развитие и на околната среда, на която да се изясни обхватът на кадастъра на дюните. Според проучвания на "Зелени закони" половината от тези защитени територии липсват в специализираните карти, докато от регионалното ведомство твърдят, че това не е така.

Организаторите на поредния екопротест напомнят, че казусът с Камчийски пясъци е един от многото проекти за строителство на черноморското крайбрежие, за които след серия от протести в над 15 града през юли 2020 г., партия ГЕРБ обяви, че ще въведе мораториум.

"Затова и исканията на протеста засягат презастрояването на морския бряг изобщо и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните строежи от миналата година край Алепу и Синеморец", допълват двете организации.

Те декларират, че участниците в протеста ще спазват всички противоепидемични мерки, валидни към датата на провеждането му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?