След наводненията: Потоп от боклуци


Снимка: burgasnews

Ден след обилните валежи, предизвикали наводнения на много места, се появи друга грозна гледка – тонове боклуци на много места в реките. Водите донесоха всякакви отпадъци от пластмасови бутилки и найлонови торбички до хладилници и телевизори. По традиция тоновете боклуци предизвикват възмущение в социалните мрежи, но виновни за замърсяването едва ли ще се намерят. Вероятно няма да се стигне и до мащабно почистване.

Да спадне водата и ще изчистим

Град Средец бе залят от вълна боклуци, след като местната река вдигна нивото си и заля мост. Кметът на града Иван Жабов обеща, че след като водите спаднат отпадъците ще бъдат почистени, съобщи burgasnews.

Река Средецка не е единствената затлачена от боклуци. Искър край Своге също бе задръстен от всякакви отпадъци. Те се събраха в близост до ВЕЦ-а, съобщи бТВ. Сигнал за тоновете боклуци бе подаден от Лора Петкова.

"Същината на проблема е много по-дълбока, а именно все по-честите преливания и проблеми, които създава реката. През годините има все повече наводнения. Въпросът, който си задават жителите на общината, е дали причината са само лошите метеорологични условия", заяви тя.


Снимка: бТВ

Според Петкова има европейски проект, финансиран с 6 млн. лв. в рамките на който се изгражда система за контрол на водите на Искър.

"Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект", каза тя.

Ние не сме виновни

ВЕЦ-Своге няма вина за замърсяването на реката, заяви представителят на централата Васил Шуманов. Според него този боклук "винаги го е имало в реката".

"В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина ВЕЦ-овете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред тях. В нормална ситуация, когато те работят, имаме съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук, след което се извозва", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?