След назначението на Пеевски ЕНП поиска от Еврокомисията мерки в сектора за сигурност

Евродепутатът от Германия Моника Холмайер (ЕНП) е изпратила официален въпрос до Европейската комисия във връзка с реформите в сектора за сигурност в България и скандалното назначение на Делян Пеевски за директор на ДАНС, съобщиха от пресслужбата на Европейската народна партия (ЕНП).

Холмайер настоява Брюксел да предприеме конкретни мерки, за да предотврати бъдещи заплахи за сигурността на европейските граждани, произтичащи от назначения на некомпетентни или осъждани кандидати на ключови позиции.

В писмото си немският евродепутат цитира позицията на Европейската комисия от 17 юни т.г., според която подобни назначения трябва да са базирани на прозрачност и компетентност, за да се гарантират европейски стандарти в сектора за сигурност.

Според Моника Холмайер ДАНС е институция, която има значение в сферата на сигурността за Европейския съюз като цяло. Затова тя пита ЕК как смята да гарантира целостта в системата на сигурността на ЕС, която зависи от взаимно доверие между институциите на страните членки.

Сред темите, повдигнати от Холмайер, която е член на Парламентарната комисия за борба срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари, е и тази за медийната среда в България.

"Как смята Европейската комисия да възстанови върховенството на закона и основните права в България като например медийния плурализъм?"

Моника Холмайер, заедно с други евродепутати, подготвя още един въпрос, свързан с действията на полицията на 23 юли по време на протеста около Народното събрание. Официален отговор от Европейската комисия следва да бъде даден до три седмици.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?