След недоволство и намеса на омбудсмана сертификатите за Covid-ваксинация ще са безплатни

Здравният министър Костадин Ангелов демонстрира ваксинационния си сертификат, сн. БГНЕС

Издаването на сертификат за имунизация срещу Covid-19 ще е безплатно и лекарите няма да могат да искат пари на хората за разпечатването. Това реши в понеделник по спешност Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след като се оказа, че законодателството оставя вратичка на лекарите да събират административна такса за услугата.

Практиката да се иска такса за разпечатването на сертификата, която на места достига 15 лева, предизвика обществено възмущение, а омбудсманът Диана Ковачева изпрати по-рано в понеделник препоръки до здравния министър да я прекрати. Реакцията не закъсня и по-късно Надзорният съвет е поправил пропуска. Разпечатването на сертификата може да се извършва от ваксинационните центрове и от общопрактикуващите лекари, когато ваксинираното лице няма електронен подпис и не може да разпечата документа сам през електронното си досие.

Омбудсманът настоя да се прекрати таксуването на гражданите

По-рано омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да разпореди проверка на случаите, при които някои лечебни заведения в страната искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу Covid-19 и да създаде нужната организация документът да се издава на гражданите безплатно. Ковачева изпрати  препоръка до здравния министър като поводът са сигнали до институцията срещу тази практика. Един от случаите е от Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

Ковачева посочва, че тази практика нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), за да си изтеглят безплатно документа и са поставени в неравнопоставеност. Причината е, че издаването на сертификата става по два начина: хората с поставени две дози сами да го разпечатат от пациентското си досие, в което се влиза само с КЕП или ако нямат е-подпис могат да поискат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който са си поставили ваксината.

"Като национален омбудсман, съм силно обезпокоена от случаите в медицински център в гр. Поморие, където от гражданите е изисквано да заплатят такса в размер на 15 лева за издаване на сертификата. За съжаление тази практика създава предпоставки за неравнопоставеност на гражданите и нарушаване на правата на тези от тях, които не разполагат с КЕП", казва в писмото си до здравния министър Ковачева.

Тя обръща внимание, че целият процес на ваксиниране срещу Covid-19 в страната е безплатен, не зависи от здравноосигурителния статус на лицата, като същевременно за поставянето на всяка ваксина държавата заплаща на медиците сума в размер на 10 лева.

Затова омбудсманът настоява за проверка, връщане на взетите суми и гаранции, че в бъдеще на хората няма да се искат пари за сертификата.

"В тази връзка намирам, че посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права. Във връзка с изложеното, със загриженост за правата на гражданите и на основание предоставените ми от закона правомощия, се обръщам към Вас с препоръка да разпоредите извършване на проверка по случая и при констатиране на пропуски и нарушения – за тяхното своевременно отстраняване, в това число за предприемане на действия за възстановяване на вече заплатените от гражданите суми за издаване на сертификат. Очаквам също да бъдат предприети мерки и създадена организация, с която да се гарантира безплатното издаване на сертификата за всички, които не разполагат с КЕП, независимо в кое лечебно заведение са им поставени ваксините", посочва Ковачева.

Според юристи законодателството позволява събирането на такса от личните лекари, защото става въпрос за административна услуга, която не фигурира в пакета, покриван от НЗОК. Отделен въпрос е оправдано ли е размерът на подобна такса за разпечатването на лист хартия. В крайна сметка пропускът беше поправен.

В миналото и други въведени от личните лекари такси също са ставали повод за напрежение, като например таксите за издаване на извинителна бележка за отсъствие на децата от училище от медицински причини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус