След Netflix и YouTube с по-ниско качество в Европа

След Netflix и YouTube с по-ниско качество в Европа

YouTube съобщи в петък, че ще ограничи качеството на стрийминга си в Европейския съюз и Великобритания, за да предотврати задръстване на интернет, докато хиляди хора работят от вкъщи.

Притежаваната от Google видеоплатформа поясни, че мярката ще се прилата 30 дни. Решението подлежи на преразглеждане, каза говорител на Google.

"Ще продължим да работим с правителствата на страните членки и мрежовите оператори, за да минимизираме стреса върху системата, докато в същото време предоставяме добра услега на потребителите", заяви той пред Си Ен Ен.

Компанията отбелязва, че засега отчита няколко пикови момента на използване на платформата, но е решила да вземе мерки, за да намали натоварването върху системата.

Еврокомисарят по вътрешната търговия Тиери Бретон настоя стрийминг-платформите да ограничат качеството на видеата, за да предотвратят претоварване на интернет, докато толкова много хора си стоят у дома.

Netflix обяви преди ден плановете си да намали качеството на стрийминг услугата си.

Милиони европейци се адаптират към мерки за социално дистанциране благодарение на дигиталните платформи, помагащи им да работят, учат и да се забавляват дистанционно, каза Бретон в изявление в петък. Той горещо приветства инициативата на Google, която ще запази гладкото функциониране на интернет по време на кризата от Covid-19 чрез пренасторйване на целия трафик на YouTube за ЕС единствено към стандартна резолюция. Това означава, че високата резолюция няма да е достъпна за потребителите в Европа.

Европейските телекомуникационни компании - от "Водафон" (Vodafone) до "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) - отчитат скок на трафика на данни през последните дни, което накара Бретон да отправи призив преди да се е стигнало до срив.

По-рано през седмицата "Водафон" обяви, че интернет трафикът на телекома се е увеличил с 50 процента.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг също коментира, че социалната мрежа е изправена предизвикателства. То йпоосчи, че обикновено най-голямото натоварване е в новогодишната нощ, но в последно време трафикът надхвърля този обичаен пик.

Споделяне

Още от Коронавирус