След Нова година дворецът "Евксиноград" ще бъде отворен за туристи

Сн. БГНЕС

След Нова година дворецът "Евксиноград " ще бъде отворен за посещения от български и чуждестранни туристи, съобщи управителят на комплекса Миглена Роева, цитирана във вторник от БТА.

Близо две години уникалната със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради изпълнението на мащабен проект за реставрация и консервация на двореца и прилежащия парк. Роева припомни, че инвестицията е на стойност близо 9,8 милиона лева, осигурени по оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013".

През 2016 година ще има действащ уебсайт на комплекса, на който ще бъдат представени цените за посещенията, времетраенето на разходките и какви турове ще се правят, допълни ръководителят на проекта Надежда Йорданова. Входът ще струва между 5 и 18 лева. Най-ниската тарифа е за пенсионери и ученици, ще има намаления и за групови посещения.

В рамките на проекта са реставрирани фасадите на двореца, възстановени са княжеската спалня с будоар и баня, огледалният салон за срещи, работният кабинет, изграден е вътрешен панорамен асансьор за хора с увреждания, обновени са автентичните настилки и копринени тапети по стените. Роева уточни, че на третия етаж в сградата ще бъде обособен и музей с вещи на царската фамилия.

С част от средствата по проекта в комплекса са ремонтирани бившата конюшня, Холандската и Френската оранжерия, паркът с лилиите и розариума пред Двореца по оригиналните планове от изграждането им. Консервирана е античната и средновековна крепост "Кастрици" - археологически обект, който също ще влезе в туристическите маршрути.

При представянето на резултатите от изпълнението на проекта присъства и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Споделяне

Още от България