След новата си конституция ГЕРБ прати в историята и конституционната комисия

Снимка: БГНЕС

Дни след като очаквано се провалиха при опита си да свикат Велико народно събрание (ВНС), което да приеме нова конституция, управляващите прекратиха правомощията и на сформираната конституционна комисия. Тази странна структура трябваше да проведе дебати и приеме предложения за промени в бъдещия нов основен закон. Легитимността ѝ обаче бе поставен под въпрос. Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с аргумента, че с тази комисия се нарушава действащата конституция, защото се изземват правомощията на ВНС.

Комисията на ГЕРБ бе под ръководството на депутатката Десислава Атанасова и така и не заработи реално. БСП и ДПС отказаха да участват в нея и така нейни членове останаха само ГЕРБ, коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" и "Воля" на Веселин Марешки. Очаква се КС да се каже дали комисията е в противоречие с основния закон на 1 декември. Решението обаче ще е без особена тежест в момента, тъй като депутатите побързаха да я закрият.

Проектът за свикване на ВНС също не получи подкрепата на опозицията и бе изначално обречен. Въпреки това управляващите се разбързаха с гласуването, обещавайки преди това дебати, които така и не се състояха. За свикване на ВНС са нужни над 160 гласа. От ГЕРБ събраха едва 111.

Така предложеният "рестарт на държавата" от премиера Бойко Борисов в разгара на летните протести срещу кабинета му окончателно отиде в историята. Министър-председателят успя да си спечели няколко месеца на власт, след като през юли обеща, че ще подаде оставка, ако парламентът вземе решение за свикване на ВНС.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?