След новата си конституция ГЕРБ прати в историята и конституционната комисия

Снимка: БГНЕС

Дни след като очаквано се провалиха при опита си да свикат Велико народно събрание (ВНС), което да приеме нова конституция, управляващите прекратиха правомощията и на сформираната конституционна комисия. Тази странна структура трябваше да проведе дебати и приеме предложения за промени в бъдещия нов основен закон. Легитимността ѝ обаче бе поставен под въпрос. Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с аргумента, че с тази комисия се нарушава действащата конституция, защото се изземват правомощията на ВНС.

Комисията на ГЕРБ бе под ръководството на депутатката Десислава Атанасова и така и не заработи реално. БСП и ДПС отказаха да участват в нея и така нейни членове останаха само ГЕРБ, коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" и "Воля" на Веселин Марешки. Очаква се КС да се каже дали комисията е в противоречие с основния закон на 1 декември. Решението обаче ще е без особена тежест в момента, тъй като депутатите побързаха да я закрият.

Проектът за свикване на ВНС също не получи подкрепата на опозицията и бе изначално обречен. Въпреки това управляващите се разбързаха с гласуването, обещавайки преди това дебати, които така и не се състояха. За свикване на ВНС са нужни над 160 гласа. От ГЕРБ събраха едва 111.

Така предложеният "рестарт на държавата" от премиера Бойко Борисов в разгара на летните протести срещу кабинета му окончателно отиде в историята. Министър-председателят успя да си спечели няколко месеца на власт, след като през юли обеща, че ще подаде оставка, ако парламентът вземе решение за свикване на ВНС.

Споделяне

Още от България