След обиск в “Булгартабак” тръгна дело за присвояване на огромна сума

След обиск в “Булгартабак” тръгна дело за присвояване на огромна сума

При операция, разпоредена от заместник-градския прокурор Роман Василев, икономическа полиция влезе в централата на държавния холдниг “Булгартабак” в сряда следобед и иззе документи.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщи за Mediapool Маргарита Попова, говорител на главния прокурор Борис Велчев.

Самият Роман Василев не каза нищо на излизане от сградата, където се бяха събрали куп журналисти.

Момичета на “Евромоделс” поискаха “снимките от Боровец”

Модели на модна агенция “Евромоделс” протестираха по оригинален начин срещу двумсмислената намеса на фирмата им в корупционния скандал по върховете на властта, като излязоха на бул. “Витоша” в сряда. Сред плакатите, които държаха момичетата, имаше призиви “Покажете договора на “Евромоделс” с “Булгартабак””, както и “Искаме снимките от Боровец”.

още

Търсени са били определени документи, свързани с финансовата ревизия на тютюневата компания, за която се твърди, че е се използва като “донор” на “черни каси”.

Едва ли е изненадващо, че прокуратурата проявява интерес към делата на  “Булгартабак”, след като фирмата и нейният принципал в лицето на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и неговата заместничка Корнелия Нинова се оказаха сред основните действащи лица в корупционния скандал с шефа на следствието Ангел Александров. Овчаров бе принуден да излезе в отпуск, а Нинова, която беше и председател на Управителния съвет на “Булгартабак”, бе уволнена.

Името на шефа на “Булгартабак холдинг” Христо Лачев  бе замесено в скандала като се оказа обект, за когото е търсена уличаваща в далавери информация, както от страна на Овчаров, така и от Ангел Александров. От своя страна шефът на тютюневия холдинг обвини Александров, че му е искал 150 000 лв. месечно за лични нужди

Финансовата ревизия в компанията е приключила и именно установени от нея нарушения дали основание за акцията, твърдят от прокуратурата.

Иззети са търсените документи, но не са правени арести, заяви Попова. Тя допълни, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери. Предвиденото наказание по чл. 202 от Наказателния кодекс е от 3 до 15 години. Според получената на този етап информация има нарушения, но ще ни трябват ден-два, за да разгледаме документите, допълни тя.

По информация на Mediapool са иззети договори на “Булгартабак”, сред които и такива с рекламна агенция.

 “Булгартабак” е в центъра на мощни политически драми в последните години заради последователния отказ на ДПС да позволи приватизация на дружеството. Предполага се, че по този начин партията на Ахмед Доган спасява “обръчи от фирми” около затъващото държавно дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от България