След оставката на Дянков доходността по новите ДЦК се вдигна с близо 20%

След оставката на Дянков доходността по новите ДЦК се вдигна с близо 20%

С 19.87% се е повишила доходността по емисията петгодишни ДЦК, които Министерството на финансите отвори в понеделник за втори път от началото на годината.

Поскъпването на книжата се дължи на оставката на финансовия министър Симеон Дянков, коментираха финансисти. Според тях това е сериозно поскъпване на книжата в рамките на месец. На практика това означава, че, сумата, която държавата трябва да плати на инвеститорите, купили книжата, при падежа им, е по-висока с 33 процентни пункта средно.

Общият обем на заявените поръчки на проведения на 18 февруари 2013 г. аукцион е достигнало 77.23 млн. лв. при предложено количество от 45 млн. лева, като коефициентът на покритие е 1.72, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

В аукциона са участвали всички първични дилъри на ДЦК като традиционно за облигации с такава срочност банките са придобили 87.16% от общото одобрено количество, следвани от пенсионните фондове с около 12.22% и други инвеститори. Постигнатата доходност остава стабилна и възлиза на 1.99%, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

За сравнение на аукциона за петгодишните съкровищни бонове на 21 януари постигнатата доходност беше 1.66%. Тогава от финансовото ведомство се похвалиха, че доходността е паднала до рекордно ниски равнища. Презаписването на януарската емисия беше над три пъти - заявките бяха за 126 млн. лв. при предложени ДЦК за 40 млн. лв.

Според днешното съобщение на Министерството на финансите доходността по 5-годишните ДЦК остава стабилна и е под съответните стойности на облигации със сходни характеристики на редица държи членки на ЕС като Унгария (5.61%), Словения (5.26%), Испания (3.86%), Румъния (3.73%), Хърватия (3.73%) , Италия (3.2%), Латвия (2.1%) и други.

В сряда ще се състои извънреден аукцион, на който ще бъдат предложени на инвеститорите книжа за 800 млн. лв.

До емитирането на нов дълг се стигна след като в понеделник правителството изплати 842 млн. лв. на фермерите с пари от фискалния резерв. Те бяха заплашили да започнат протест в сряда, ако не си получат плащанията.

Симеон Дянков отказа парите да им бъдат платени предсрочно с емитирането на дълг и се раздели с поста си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?