След отклонено "неприлично предложение": КЗК удари "Хиполенд" по сигнал на "случаен" клиент

Веригата за детски играчки ще обжалва санкцията от 124 590 лева

След отклонено "неприлично предложение": КЗК удари "Хиполенд" по сигнал на "случаен" клиент

Веригата за детски играчки "Хиполенд", която властите "пощадиха" след масирани проверки през септември, сега е санкционирана със 124 590 лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според официалното съобщение причината е заблуждаваща промоция, за която сигнализирал "случаен" клиент.

Собственикът на "Хиполенд" Мариян Колев заяви пред Mediapool, че ще обжалва решението на антимонополната комисия пред съда. Той отбеляза, че "разбира се, всичко това е случайно събитие от случаен клиент", докато всички се досещаме за отговора на въпроса защо му е наложена тази глоба.

Мариян Колев е сред малцината по-известни бизнесмени, които открито се ангажираха с каузата на гражданските протести срещу правителството и главния прокурор.

В началото на септември той надигна глас срещу насилието над протестиращи по време на демонстрациите на 2 септември, като "благодари" на полицията за пуснатия сълзотворен газ , който за малко не ослепи сина му. Отговорът бе светкавичен - всички възможни контролни институции като по команда се изсипаха да проверяват веригата за детски играчки. Единственото нарушение, което бе открито тогава, бе несъответствие от 9.60 лв., вкарани в компютъра от касиерката, но незаписани в тетрадката.

Вероятно заради медийния шум, включително засиления външен интерес към събитията в България, плановото мероприятие на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки към ГДБОП бе бързо прекратено.

Пак тогава стана ясно, че собственикът на "Хиполенд" е бил предупреден, че ако не спре да протестира, бизнесът му ще фалира за 5 минути

Проверката на КЗК започва след "неприлично предложение"

Проверката на КЗК по сигнала на "случайния" клиент е от преди началото на протестите и не е свързана с тях. По принцип КЗК ни проверяват редовно, но тази проверка започна през пролетта, след едно "неприлично предложение", разказа Колев.

Тогава той е посетен в офиса от жена, представяща се за близка до двама известни бизнесмени. Предлага той да прехвърли половината от бизнеса си на определен човек и да направят монопол на пазара. След отказа на Колев се появява "случайният" клиент и тръгва проверката на КЗК.

Сигналът на "случайния" клиент

Сигналът до КЗК е свързан с промоция на шест вида артикула на Lego от април 2020 г. Промоцията е анонсирана 100 процента според изискванията, каза Колев. Посочено е, че ако даден артикул не може да бъде закупен онлайн, може да бъде открит в някой от магазините.

Клиентът посещава един от магазините на веригата. В него имало само пет от артикулите в промоцията, а шестият липсвал. Но клиентът искал да си купи точно липсващия модел. Продавачката му казала в кой магазин го има, но според решението на КЗК, той не бил длъжен да обикаля, разказа Колев.

Следва жалба в КЗК, а не в Комисията за защита на потребителите, където обикновено се подават сигнали и тръгва проверката за "нелоялна конкуренция".

Потърпевшият твърди в сигнала, че на интернет страницата на "Хиполенд" не е било означено, че включените в промоцията продукти се отнасят само за ограничени количества на склад. Той посочва още, че това е системна търговска практика на "Хиполенд" за привличане на клиенти със заблуждаваща реклама, при чести промоции на силно занижени цени, става ясно от решението на КЗК. Името на подателя на сигнала е заличено.

Решението на КЗК

Следва серия от въпроси от страна на КЗК до "Хиполенд".

"Подготвям отговор с адвокатите и ги изпращаме, но ми прави впечатление, че в решението си КЗК не е взело нито един наш аргумент предвид. Това ме кара да мисля, че най-вероятно не са ги прочели и всичко е било фиктивно", коментира Колев пред Mediapool.

Той определя размера на наложената им санкция, като "прецедент" и твърди, че толкова висока не е налагана на никой друг не само у нас, но и по света. По тази причина ще обжалват решението на КЗК.

Антимонополната комисия определя нарушението за нелоялна конкуренция на "Хиполенд" като леко. В този случай Методиката за определяне на санкциите предвижда тя да е до 2% от размера на нетните приходи от продажби на предприятието за предходната финансова година. КЗК налага на "Хиполенд" глоба от 0.2 % от нетните приходи от продажба на дружеството за финансовата 2017 г., които са над 62.2 млн. лв. В този случай компанията е длъжна да плати глоба от 124 590 лв. за заблуждаваща реклама, отсъжда КЗК.

Съставът, взел решението по казуса "Хиполенд", се председателства от заместник-председателя на КЗК Димитър Кюмюрджиев, който е представител на "Патриотичен фронт" и бивш зам.-министър на отбраната. Докладчик по делото е Георгица Стоянова, която е номинация на ГЕРБ в КЗК и е съпруга на изпълнителния директор на държавната "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

В състава влизат още ямболският адвокат Красимир Зафиров, номиниран от партията на близкия до ГЕРБ бизнесмен Христо Ковачки, бившият конституционен съдия Пламен Киров, който е от квотата на ДПС, и Красимир Витанов, който официално беше номиниран от СДС, но също е считан за близък до ГЕРБ, припомня "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес