След отмяната на туристическия данък от КС ще се мисли за ново облагане на хотелиерите

След отмяната на туристическия данък от КС ще се мисли за ново облагане на хотелиерите

Ще мислим за нов начин за облагане на хотелиерите, каза пред Mediapool зам.-министърът на икономиката Иво Маринов във вторник. Конституционният съд се произнесе на 5 април, че въведеният от април миналата година туристически данък е незаконен.

Данъкът се пресмята на базата най-малко на 30% заетост на легловата база, независимо дали е имало такава заетост през годината. Т.е. хотелиерите събират такси от гостите, но ако те са за по-малко от 30% от леглата, доплащането става от джоба на инвеститора. Таксата пък се определя от общинските съвети, които могат да я увеличават всяка година.

След решението на КС от 5 април облагането ще става само чрез туристическата такса на база реалния брой нощувки.

Мотивът за преминаването към данъка беше ниската събираемост на таксата и оплакванията на общините, че хотелиерите крият нощувки. Инвеститорите обаче са на мнение, че хотелите, които работят сезонно, не могат да докарат 30% годишна заетост и затова данъкът е в техен ущърб.

Ще чакаме влизането в сила на решението и ще се консултираме с юристи дали това е достатъчно за отпадането на данъка или трябва да внесем промени в Закона за местните данъци и такси, каза Маринов.

НСИ: Заетостта в хотелите през февруари е 20%

Общата заетост на леглата в средствата за подслон и местата за настаняване през февруари възлиза на 20.6 на сто, става ясно от данни на НСИ публикувани във вторник. Заетостта е най-висока в средствата за подслон с 4 и 5 звезди – 31.5 на сто, следвана от тези с 3 звезди - 19.4 на сто.

През февруари в страната са работили 1681 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и др. Броят на стаите в тях е 51 200, а на леглата – 102 100. В сравнение с януари 2012 общият брой както на средствата за подслон и местата за настаняване, така и на леглата в тях се увеличава съответно с 1.4 и 2.6 на сто.

От туристическия бранш заявиха във вторник, че очакват ръстът в зимния туризъм да е от порядъка на 3-5%, като при летния може да стигне 6-7 на сто. Очакванията са реалистични заради визовите облекчения за руски и турски туристи. Броят на чужденците, прекарали почивката си у нас, може да нарасне до 7 млн. души, като в такъв случай общият годишен оборот ще бъде 3 млрд. евро.

Хотелиерите приветстваха решението на Конституционния съд, а от туристическия бранш побързаха да поискат корекции при още две други облагания – данък “сгради” и такса “смет”.

Председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин коментира пред “България Он Еър”, че ставките са нереалистично високи, тъй като след кризата пазарната оценка на много от хотелите е драстично намалена.

Причината за ниската събираемост на парите от туристическите такси е в непрозрачната политика на част от общините, каза още той. В много от случаите средствата не отивали за инфраструктура и реклама, а се отклонявали в неясни посоки, затова много от хотелиерите спрели да плащат.

Зам.-министър Маринов участва във вторник в представянето на резултатите от изпълнението на проекта "Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България" (www.bulgariatravel.org). Стойността на проекта, който се финансира по оперативната програма "Регионално развитие", е 6.4 млн. лева, а кампанията за популяризиране на каталога, която ще завърши на 15 април, е на стойност малко над два милиона лева.

Маринов каза, че има преизпълнение на заложените показатели за оценка на ефекта от кампанията. Окончателните данни ще се обявят след края на рекламната кампания.

След завършване на проекта за усъвършенстване на българския туристически портал той е преведен на 8 езика, дава информация за 450 туристически обекта у нас, разполага с 5600 снимки и 52 видеоклипа за различни дестинации. В него има календар с разнообразни събития, който може да се допълва от читателите, има предложения за 22 тематични туристически маршрута и т.н.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?