След отстъпка на "Патриотите" квоти за наемане на хора с увреждания ще има

Квотите се смекчават, Валери Симеонов няма да оглавява съвета за интеграция

След отстъпка на "Патриотите" квоти за наемане на хора с увреждания ще има

И “Патриотите“ се включиха в сряда в потушаването на социалното недоволство като се примириха с въвеждането на квоти за наемането на хора с увреждания. При окончателното гласуване на второ четене на текстове в Закона за хората с увреждания в парламентарната социална комисия “Патриотите“ оттеглиха предложението си за отпадане на квотите, както настояваше бизнеса.

Променен беше и текстът, който предвиждаше ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави новия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, като вместо това начело на новото звено ще застане социалният министър.

Срещу въвеждането на квоти за наемането на хора с увреждания има силно недоволство от страна на работодателските организации, което се споделяше и от финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Валери Сименов. Именно то стана повод за изказването на Симеонов по адрес на протестиращите майки “група кресливи жени с уж болни деца“ , довело до протести с искане за оставката му .

На фона на ескалиращото в последните дни социално напрежение обаче “Патриотите“ се отказаха от внесените от тях предложения между първото и второто четене за отпадане на квотите.

Квотите за наемане на хора с увреждания се смекчават

Така работодатели с от 50 до 99 работници и служители трябва да наемат поне един човек с трайно увреждане, а тези със 100 и над 100 работници и служители - 2 на сто от средносписъчния си състав.

Това решиха при окончателното приемане на текстовете депутатите от парламентарната социална комисия, като този вариант е смекчен спрямо първоначално внесения в Народното събрание . Първоначалният вариант предвиждаше фирмите с от 50 до 99 работници да наемат поне двама души с трайно увреждане.

Смекченият вариант за квотите е бил предложен от работна група по законопроекта, в която участват всички представители на заинтересованите групи, така че не се очаква това да генерира недоволство. Отстъплението не се харесва само от БСП.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че въвеждането на квоти е едно от най-важните достойнства на този закон. По думите ѝ квотите отразяват модерното разбиране за социално-отговорен бизнес.

Валери Симеонов няма да оглавява съвета за интеграция

Депутатите от социалната комисия приеха и поправка на ГЕРБ, с която председател на новия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания да остане министърът на труда и социалната политика, а не както беше предвидено в първоначалния вариант това да бъде ресорният вицепремиер. Поправката се наложи, когато се оказа, че новата функция се пада на Валери Симеонов, който влезе в остър конфликт с протестиращите майки на деца с увреждания.

Майките на деца с увреждания обаче продължават да смятат, че тази функция трябва да се изпълнява от вицепремиер. Вера Иванова, представител на протестиращите майки, коментира, че истинската реформа означава политиките за хората с увреждания да не са ресор само на социалното министерство, а на всички министерства – образователното, здравното, социалното, на регионалното развитие и логично би било националният съвет да се председателства от вицепремиер. 

Депутатите обсъдиха и предложение на БСП в индивидуалната оценка на хората с увреждания да може да се включва и друг специалист при необходимост, а не само звеното на АСП. Въпреки че предложението срещна принципна подкрепа от АСП и от министъра на труда и социалната политика, то не беше одобрено. От 2021 година оценката ще се прави от Агенцията за хората с увреждания, предвижда законопроектът. 

Споделяне

Още по темата

Още от България