След Първанов и патриарх Максим ще получи награда от Алексий II

Българският патриарх Максим е сред лауреатите на тазгодишната премия на Международния фонд за единство на православните народи. Решението е огласено от Руския патриарх Алексий II на 26 март пред годишното събиране на учредителите и членовете на фонда, става ясно от съобщение в сайта на Московската патриаршия. Същото отличие бе връчено и на българския президент Георги Първанов, който като лауреат за 2002 г. получи чек за 20 000 долара заради доброто си отношение към Българската православна църква.

Премия за изключителен принос в укрепване на единството на православните народи за 2004 г. ще получат освен патриарх Максим, и естонският президент Арнолд Рютел и православната община в Кралство Йордания.

Обявявайки наградата за българския патриарх, Алексий II специално е отбелязал факта, че той е продължил да изпълнява просветителските си задължения в трудните условия на разкола в Българската православна църква. Максим "почти преодолял разкола" и е направил много за това българската църква да излезе от изолация. Освен това, според Руският патриарх, той е спомогнал и за духовното възраждане на БПЦ, настъпило подобно на това в други църкви, освободили се от гнета на държавните тоталитарни режими.

Илия Павлов бе сред попечителите на Международния фонд

Застреляният преди година шеф на "Мултигруп" и щедър църковен спонсор на Синода на Максим Илия Павлов бе участник в т. нар. попечителски фонд, който подпомага развитието на Международния фонд и предлага кой да бъде награден. Покрай отличаването на Първанов се стигна до конфуз с Павлов и се наложи Елисавета Миленова публично да обяснява, че той няма нищо общо с наградата за президента. Павлов не бе включен в официалната българска делегация на Първанов, но пристигна за церемонията от Вашингтон. Тогава Стоян Денчев обясни,че той е поканен от Международния фонд.

Максим ще получи решението за отличието на 26 април на тържество в Светия синод в София от председателя на Фонда проф. Валерий Алексиев. Предвидено е на него да присъстват президентът, министър-председателят и шефът на парламента. Патриархът е поканен в Москва на 21 януари 2005 г., за да получи отличието лично. По същото време миналата година и президентът Първанов си взе наградата, която даде за подпомагане на социални и културни проекти.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: