След пътните идват дигиталните магистрали

След пътните идват дигиталните магистрали

След пътните магистрали идва ред на дигиталните, каза зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на Седмата годишна среща на правителството с бизнеса. Той се включи в дискусионния панел “Новите пари от Европа – накъде след магистралите”.

Осигуряването на финансов ресурс е основното предизвикателство пред електронното управление, посочи още Борисов. На същото мнение беше и президентът Росен Плевнелиев, който отговори на въпрос на бизнеса преди него.

В момента е-правителството се финансира със средства от европейски фондове, като за следващият програмен период също ще се разчита на европари, посочи Валери Борисов.

Финансиране ще бъде необходимо за надграждане на постигнатите резултати от проектите, които се реализират в момента - за привличане на мотивирани хора в администрация, за подобряване на качеството на регистрите на данни. Борисов каза, че 80% от всички услуги, които се предоставят в България са общински, но реализирането им като електронни е далече под този процент.

Заместник-министърът съобщи, че преди дни са извършени тестове на системата, която ще предоставя 50 електронни услуги на столичани. Те се разработват по проект “Развитие на административното обслужване по електронен път”, който се реализира от Министерството на транспорта и информационните технологии. Финансирането е по оперативна програма “Административен капацитет”. За да не бъде загубено доброто темпо, трябва да бъдат осигурени средства за нови електронни услуги и през следващите години, посочи Валери Борисов.

На свой ред президентът заяви, че “все още има своите притеснения” по случването на електронното управление. Той даде да се разбере, че държи на създаването на отделна структура, която да движи целия процес, така както прави агенция “Пътна инфраструктура” по отношение на строителството на магистралите.

“Електронното правителство обира овациите в региона, защото сме първите, които налагаме този модел. Сигурен съм, че срокът 2013 г. ще бъде спазен, но все още имам своите притеснения”, каза Росен Плевнелиев. Няколко пъти той повтори, че е-правителство не е само компютри, мрежи и база данни. Президентът все още се пита, “коя е тази институция, която ще наложи със желязна ръка” връзването на всички мрежи на министерствата и общините в една обща система.

Другият голям проблем, според президента, е промяната в “главите на администрацията” по отношение на е-правителство. Това е смяна на мисленето, че 2100 услуги на гражданите може да ги предоставиш онлайн, което ще спести време, нерви и ресурс.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?