След Пловдив случаи на морбили вече има и в Пазарджик и Монтана

След Пловдив случаи на морбили вече има и в Пазарджик и Монтана

От миналата седмица имаме няколко случая на морбили в Пазарджик. В Националната референтна лаборатория е потвърден в пробите на 5 деца вирусът на морбили с генетични методи. Това съобщи в събота проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести..

Той посочи, че тези деца не са ваксинирани срещу морбили, заушка и рубеола. Това е ваксината, която трябва да се поставя на едногодишна възраст.

"Още по-неприятно е, че някои от тези деца имат записана ваксина, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на ваксината нито морбили, заушка и рубеола, значи ваксината не е поставяна”, заяви проф. Кантарджиев.

Той е сигурен, че такъв е случаят при две деца. Много лесно може да се докаже дали една ваксина е поставяна, посочи професорът и даде за пример опита в други страни.

”В държавите, където се казва, че не е задължителна ваксинацията, примерно Германия, Холандия, САЩ, е задължително децата да са ваксинирани като отидат на училище. Само че там не важи бележка от личния лекар, както при нас. Там ти взимат кръв и като видят, че нямаш антитела към нещо, те ваксинират”, заяви той.

През месец март беше внесен вирусът на морбили от Румъния в Столипиново. Там около 40% от заболелите са малки деца до 1 година. Освен в Пловдив, и в Пазарджик, има и двама доказано болни в Монтана.

Там 29–годишен шофьор на ТИР се заразява в Румъния, не е ваксиниран, връща се и заразява детето си. То е на година и три месеца, като двамата са в софийска болница.

Според Кантарджиев мерките, които се прилагат от МЗ дават резултат. Той предупреди, че се очаква пренасяне на вируса и в други населени места у нас от хора, които работят в Западна Европа, където също има огнища на болестта. Има 5900 случаи в Румъния, а в Италия към 3000 случая. ”Италия, знаете от миналата седмица въведе задължителната ваксинация на децата”, припомни проф. Кантарджиев.

Професорът съветва тези, които са работили в чужбина, не са ваксинирани или не знаят, като се върнат няколко дена да ограничат контактите си особено с малки деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България