След победата в Ирак, "Ислямската държава" ще създава халифат в Испания

След постигането на пълна победа в Ирак, групировката "Ислямска държава" планира да създаде първия ислямски халифат в Европа, заяви нейният лидер Абу Бакр ал Багдади, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"След пълната победа на неговите поддръжници в Ирак, ще дойде редът и на Европа, където подобен режим ще бъде създаден на територията на Андалусия", както ислямистите наричат Испания, цитира се изявлението на Ал Багдади пред иранска агенция "Мехр". Той се обърна към екстремистите, участващи в бойните действия в Ирак. Според плановете на Багдаади, след създаването на халифата в Европа, далите му клетва бойци ще се разпореждат с живота и имотите на европейците. Всеки от тях "е длъжен да завербува поне 10 души за поддръжници на Ал Багдади", подчерта ръководителят на "Ислямската държава". След това "ще създадем ислямски халифат във всяка европейска страна", обеща той.

"Обявяването на ислямска държава на завоюваните територии в Ирак и Сирия не съответства на нормите на шериата", заяви наскоро в катарската столица Доха известният ислямски теолог доктор Юсуф ал Кардауи.

Ал Багдади се обявява за пряк наследник на пророка Мохамед, отбелязва "Мехр". Той е изучавал исляма в Багдадския университет и се е сражавал в редиците на иракската партизанска армия. През 2005 г. е арестуван от САЩ, 4 години по-късно е освободен по неизвестни причини и през 2010 г. се оказва начело на "Ислямска държава в Ирак". Поддръжниците му са известни със зверствата си срещу мирните жители.

Екстремистите от "Ислямска държава", които прогониха християните от Мосул, са по-лоши от монголския лидер Чингис Хан, опустошил средновековен Багдад, заяви халдейския католически патриарх Луис Рафаел Сако, цитиран от Ройтерс. Той осъди действията на екстремистите, които поискаха от християните или да приемат исляма, или да плащат религиозен данък, или да бъдат екзекутирани с меч. Папа Франциск порица факта, че християните са преследвани в родното място на своята религия.

Действията на "Ислямската държава" може да представляват престъпление срещу човечеството, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят