След полицаите и синдикатите в МО поискаха Борисов "да се намеси"

Военните продължават да се оплакват от ниските си заплати, но засега не заплашват с протести

След полицаите и синдикатите в МО поискаха Борисов "да се намеси"
След като преди седмица полицаите заплашиха с протести и "взрив" в системата, във вторник и синдикатите във военното министерство поискаха премиерът Бойко Борисов да се намеси лично, за да бъдат решени най-тежките проблеми в сектора – ниските заплати и кадровият колапс.
 
Традиционно структурите в Министерството на отбраната са "по-умерени" и не призовават за  публична реакция, но недоволството в сектора тлее отдавна и не се изключва военни и служители в МО да подкрепят бъдещи действия на полицаите.
 
В обща позиция, изпратена на премиера от двата национално представителни синдиката в министерството - Федерацията на независимите синдикати от отбраната Българска армия към КНСБ и Национален синдикат "Отбрана“ към КТ "Подкрепа“, се посочва, че в министерството липсва  институциализиран социален диалог.
 
Според тях ръководството на МО не осъществява контакти със социалните партньори, въпреки нееднократните писмени предложения за работни срещи от тяхна страна.
 
Нямало и формирани органи за социално сътрудничество – Отраслов съвет за социално сътрудничество и Съвет по условия на труд в Министерството на отбраната в съответствие с нормативната уредба.
 
"Силно сме обезпокоени от липсата на социален диалог в Министерството на отбраната в продължение вече на месец от встъпване в длъжност на Вашето правителство”, посочват синдикатите.
 
Те настояват за намесата на Бойко Борисов за осигуряване на нормален социален диалог по следните нерешени проблеми в Министерството на отбраната – политика по доходите; здраве и безопасност при работа; кадрова политика; търговски дружества на МО и други.
 
Сред най-сериозните проблеми в сектора са ниските заплати и постоянният отлив на личен състав. Служители, които "не носят пагони" пък от години се оплакват от липсата на ясни правила за кариерно развитие. 
 
Шефът на професионалното сдружение в армията - Офицерска легия "Раковски" - Иван Милов, коментира, че военните са готови да подкрепят исканията на полицаите и настояват МВР и МО да се развиват в синхрон.
 
Той припомни, че за тази година не са планирани средства за вдигане на заплатите в армията и не е ясно дали ще има промяна в следващата година.
 
Полицаите от своя страна вече се обявиха за 15-процентен ръст на доходите си и подновиха "стачната" си готовност, която на практика не са прекратявали последните три години. 
 
Двата сектора обаче силно се различават по отношение на проведените в тях реформи. Министерството на отбраната през последните 15 години премина през серии "генерални" реформи, които не се оказаха дотам сполучливи, докато полицаите успешно блокират с протестите си повечето опити за промени в сектора.
Споделяне

Още по темата

Още от България