След половин година управление на социалдемократите Румъния върви по стъпките на Гърция

Румънският премиер Михай Тудосе

Румъния върви по стъпките на Гърция след само половин година управление на Социалдемократическата партия, пише в четвъртък румънският в. "Адевърул", цитиран от БТА.

 

Инвестициите са на най-ниското ниво за последните десет години, разходите за заплати и социални помощи се увеличават, приходите в бюджета дори не се доближават до тези от миналата година, а усвояването на еврофондовете е слабо. Анализатори твърдят, че ситуацията изглежда подобна на тази в Гърция през 2007-2008 г., посочва изданието.

 

Вестникът отбелязва, че първото полугодие е било "мрачно" от гледна точка на бюджетното изпълнение, а държавният дефицит е нараснал с 63 процента спрямо първите шест месеца на миналата година.

 

Бюджетните разходи през първите шест месеца са се увеличили с 10 процента, като най-много са нараснали разходите за персонала - с 19,5 процента заради увеличението на минималната заплата на 1450 леи и други увеличения на заплатите.

 

Същевременно разходите за публичните инвестиции са спаднали с 45 процента спрямо същия период на миналата година, изтъкват анализатори, като отбелязват, че през 2016 г. е отчетено минимално ниво за последните 10 години от гледна точка на публичните инвестиции.

 

"Тревожното нарастване на разходите в държавния сектор може да ни отведе в кратък срок до ситуацията на Гърция преди 5-6 години. Рисковете са огромни", коментира Василе Бар, заместник-председател на Търговско-индустриалната камара на Румъния.

 

Йонуц Думитру, председател на румънския Фискален съвет, обръща внимание, че въпреки че Румъния има стабилен икономически растеж, бюджетните приходи не нарастват съгласно прогнозите. От друга страна положението с усвояването на еврофондовете също не е добро.

 

Вестник "Ромъния либера" коментира, че състоянието на финансите на страната е бедствено, тъй като приходите от данъци и такси са по-малки от миналата година и не успяват да покрият дори разходите за пенсии, заплати и социални помощи, увеличени неоснователно.

 

Макар че спечелиха изборите с обещания за големи инвестиции и привличане на рекордни суми от еврофондовете, управляващите партии СДП и АЛДЕ до момента показват точно обратното, подчертава всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа