След популистко наддване: Премиер, министри и депутати остават без заплати до 13 май

Снимка: БГНЕС

В разгара на епидемията депутатите цял ден се занимаваха със себе си и накрая великодушно решиха да се откажат от заплати до 13 май, когато е планирано да свърши извънредното положение. До това се стигна след многочасово "наддаване" с колко да си намалят възнагражденията, в резултат на което ГЕРБ се почувстваха неудобно от предложението си за тяхното замразяване и решиха депутатите, премиерът и членовете на кабинета да не получават такива докато трае извънредното положение.

Гласуваният късно вечерта текст обаче не важи за президента, вицепрезидента и съдебната власт. Така ГЕРБ поставя в патова ситуация държавният глава и другите, които не са посочени в предложението - те или трябва да се откажат от възнаграждението си, или да станат обект на критики, ако не го направят. Още в пленарната зала вече имаше призиви хората на тези позиции сами да се откажат от заплатите си.

До предложението на ГЕРБ се стигна, след като преди това избухна патетичен спор за това с колко да се намалят възнагражденията на народните представители. Първоначално се очакваше да се приеме предходното предложение на управляващата партия за замразяване на парите на премиера, министрите, президента и депутатите за периода на извънредното положение.

В момента възнагражденията на депутатите се актуализират на всеки 3 месеца и възлизат на тройния размер на средната заплата в обществения сектор. Поредното увеличение се падна в началото на април и основната заплата на народните избраници трябваше да стане 4284 лв., докато маса предприятия и бизнеси изнемогват, безработицата расте заради короновирусната епидемия, а бюджетът трябва да се актуализира заради кризисни разходи и очакван спад на приходите. Председателят на парламента Цвета Караянчева първоначално заяви, че замразяването на заплатите щяло да е популизъм, с което още повече разгорещи избухналия обществен скандал, а малко след това премиерът Бойко Борисов скоростно приключи темата като нареди на ГЕРБ да внесат предложение за запазване на въпросните възнаграждения на нивата от декември 2019 г. Сега обаче управляващата партия взе ново решение.

Кой е по-по-най или "както е тръгнало – да си плащаме, за да работим"

Наддаването за това кой ще предложи по-ниска заплата за депутатите започна по-рано в понеделник. Всички партии без ГЕРБ и ДПС поискаха по-голямо намаление от първоначално предложеното от партията на Борисов.

Офертата на БСП беше сумата да е 2976 лв., каквато беше в края на предходния парламент. ВМРО предложи депутатските заплати да се намалят наполовина за периода на икономическата криза, предизвикана от коронавируса,.

"Воля" стигна по-далеч - възнаграждението да е равно на минималната работна заплата. Сутринта изглеждаше, че НФСБ ударя всички в земята с предложение депутатите да не взимат заплати по време на извънредното положение, но в крайна сметка и ГЕРБ предложиха същото. Единствено ДПС не предложи нищо и обяви, че ще подкрепи ГЕРБ. Движението поиска единствено спестените пари да бъдат преведени по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, в която се събират средства за борба с коронавируса.

Очаквано това "наддаване" предизвика спорове, дебати и взаимни обвинения в популизъм.

"Както е тръгнало, аз трябва да предложа всеки депутат да си плаща по 1000 лв., за да идва на работа. Тези, на които са им големи заплатите, да бяха направили фонд и да даряват. Сриваме доверието и се самоунижаваме. Надцакваме се с топла бира", каза по време на дебатите депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов.

Как да се определя депутатската заплата

Социалистът Крум Зарков мотивира предложението на БСП с това, че депутатските заплати не трябва да се мерят по средната, защото 80% от хората в България получават по-малко, а това създавало пропаст. Социалистите не виждали и нищо популистко в идеята си и подчертаха, че са предлагали намаление на заплатите на депутатите няколко пъти.

"Ще продължим да не подкрепяме каквито и да било популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната. Съобразно конкурентоспособността на българската икономика. Не виждам друг критерий за работата на политици, министри, народни представители освен критерия развитие на българската икономика, стандарта на живот", каза Йордан Цонев от ДПС и попита какви са заплатите в IT сектора.

"Ако вие съотнасяте вашия труд към труда, за който не се изискват толкова знания, това е друга работа. Трябва да имаме уважение към собствения си труд", добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува това, че предложението на управляващите засяга само периода на извънредното положение: "Защо внасят предложение за замразяване на заплати? Първият мотив, който се чу, беше, че хората се дразнят. Това е тежко неосъзнаване на същността на проблема. Би трябвало да си намалим заплатите не защото дразним хората, а защото не е справедливо. Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита труда, който сме положили. В основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и колеги от ДПС?"

Пак за "Техноинпекс" и делата за "г-жа Лъжа"

Последва отговор на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който поде темата с приватизацията и "Техноинпекс" и миналогодишния бойкот на БСП на пленарните заседания. Теми, които ГЕРБ често употребяват в атаките си срещу социалистите и персонално срещу Нинова.

"Когато вие отсъствахте нерегламентирано от парламента и бойкотирахте парламента, вие получавахте възнаграждение. Въпрос - как 28-годишна девойка извади 70 хил. долара, когато хората работеха в Либия по 5-6 години и печелеха по 10 хил. долара. Искам да кажете колко се катерехте на раменете на вашите другари, за да се изкачите тук и да давате морална оценка на тук присъстващите? В колко борда участвахте и искам тук пред българските граждани, понеже говорите за възнаграждения, да кажете какви пари получавахте в тези бордове. Колко от тези пари отделихте за бедните български граждани, които са живеели с минимални възнаграждения. Нещо повече, участвахте в приватизацията на Пловдивския панаир. Какво вие дадохте на българските хора?", попита той.

Нинова пък подчерта, че е осъдила хората, които са я клеветили, като в това число влиза и премиерът Бойко Борисов за думите му "г-жа Лъжа“.

"Спечелих, осъдих ги. Така ще правя и занапред. Претендираме за правова държава, а в правовата държава клеветниците си получават заслуженото", каза тя.

Последваха дебати колко работа вършат депутатите, кой колко и за какво е дарявал, както и призиви дебатът да бъде прекратен.

Споделяне

Още по темата

Още от България