След пораженията в Сирия и Ирак "Ислямска държава" се насочва към виртуален халифат

След пораженията в Сирия и Ирак "Ислямска държава" се насочва към виртуален халифат

След предстоящия ѝ разгром на бойното поле в Ирак и в Сирия, групировката "Ислямска държава" ще направи "виртуален халифат" в киберпространството, откъдето ще продължи борбата и ще агитира привържениците си, предупреждават експерти и служители.

Има опасност да се окаже още по-трудно да бъде прогонена групировката от тъмните кътчета на "дълбоката мрежа" - откъдето пропагандата ѝ може да продължи да подтиква нейните членове и симпатизанти към действие - отколкото от предградията на Мосул и Ракка, уверяват те.

В началото на годината, в текст, озаглавен "Виртуалният халифат", американският генерал Джоузеф Вотел, шефът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (чиято зона на действие се простира от Близкия изток до Азия), предупреди: "Да бъде победена "Ислямска държава" на бойното поле не е достатъчно".

"Дори след окончателното ѝ поражение в Ирак и в Сирия, тя вероятно ще намери подслон във виртуалното пространство, във "виртуален халифат", откъдето ще продължи да координира и вдъхновява атентати", пише той. "Това ще ѝ позволи да продължи да изгражда база от привърженици, докато бъде в състояние да завладее отново реални територии".

"Този виртуален халифат", продължава той, "е изкривена версия на историческия халифат - общност от мюсюлмани, ръководена от халиф (сега Абу Бакр ал Багдади), която бленува да бъде част от държава, управлявана от шериата и разположена в киберпространството.

Загубата на по-голямата част от териториите в Ирак и Сирия, които превзе с военна сила, повлия негативно и на онлайн комуникацията на "Ислямска държава". Тя публикува по-малко неща и в не толкова завършен вид, колкото преди няколко месеца, но все пак това не я е спряло, подчертават експерти.

Нейното средство за комуникация и пропаганда, "агенция Амак", не престава да функционира, да поема отговорност за нападения, да призовава за извършване на атентати. Нейните онлайн списания, на няколко езика, са още достъпни с няколко клика. Те призовават повече от когато и да било поддръжниците на халифата, където и да са, да преминат към действие и дават все повече съвети и начини за убиване.

През 2015 г. Чарли Уинтър написа за британския мозъчен тръст "Куилям" доклад, озаглавен "Виртуалният халифат", в който анализира пропагандната стратегия на "Ислямска държава".

"Очевидно е, че нейното идеологическо присъствие и нейното съществуване като идея ще станат по-важни през следващите месеци и години", каза той пред АФП. "Групировката прави вече опити да убеждава, че идеята за халифата е по-важна от физическото му съществуване".

"Тоест не става дума за избор между две неща - онлайн или офлайн", допълни той. "Винаги ще е кръстоска между двете, реалното и виртуалното. През следващите месеци и години ще си имаме работа с отслабена "Ислямска държава", която обаче ще контролира още парчета земя, главно в Сирия. Ще има също така и тайно бунтовническо движение в Ирак".

Под натиска на държавните власти, доставчиците на услуги и големите играчи в света на интернет въведоха мерки и процедури, за да попречат на "Ислямска държава" да използва световната мрежа за пропагандни и организационни цели.

"Но въпреки засилването на бдителността на властите и социалните мрежи, "Ислямска държава" проявява значителна устойчивост заради гъвкавостта, изменчивостта и адаптивността си към премахването на джихадистко съдържание в интернет", смятат френските експерти Лоранс Бендне и Рафаел Глюк. Така ИД успява да бъде достатъчно разпръсната, за да стигне до симпатизантите си и да привлече хора отвъд лоното си".

Ще бъде много трудно да се води борба с онлайн пропагандата на "Ислямска държава", която описа периода 2014-2015 г., когато контролираше обширни територии в Сирия и в Ирак, като "златен век", предупреди Уинтър.

"Цензурирането на интернет няма да сработи", каза той. Властите съсредоточават вниманието си върху частта от интернет, предназначена за широката общественост и това е проблем.

Джихадистите вече се крият в дълбоката мрежа, използват кодиране. Винаги ще има пристан за терористите в интернет, каквото и да говорят политиците.

По БТА

Споделяне

Още от Свят